Destaquem

Govern d’Aragó trasllade al territori l’interès de posar en marxa la planta de purins de Vall-de-roures

20161006 Vallderoures ReunióPurins

Reunió al Matarranya entre agents polítics, socials i grangers de cara al futur d’estes instal·lacions, que volen servir com a prevenció de la contaminació que provoquen els residus agraris

Govern d’Aragó ha traslladat al territori l’interès de posar en marxa la planta de gestió de residus ramaders de Vall-de-roures. Així es va desprendre de la reunió que es va celebrar este dimarts de matí a la capital del Matarranya, on van estar presents agents polítics, agents socials i grangers de la nostra comarca. La reunió de treball va estar presidida per Inés Torralba, directora general de l’Institut Aragonès de l’Aigua, i en ella van assistir l’Ajuntament de Valderrobres, Comarca del Matarranya i representants del sector primari del territori. Parlem d’unes instal·lacions que es van impulsar ara fa més de dos legislatures, com a remei i sistema preventiu de la contaminació vinculada als purins i als residus agraris. La planta de purins de Valderrobres mai s’ha posat en marxa, i segons va desprendre Inés Torralba en una entrevista a Ràdio Matarranya, la reunió d’esta setmana s’ha centrat per a parlar precisament d’això, “de la futura posada en marxa de la planta de purins”. De fet, la directora del IAA va dir que “és un objectiu que ens hem proposat des de DGA per a posar en valor una inversió que es va fer amb inversió pública amb la finalitat de prevenir la contaminació procedent dels purins”, posant-la “al servei de l’interès general”.

Partint d’esta premissa, el primer que caldria fer és deixar ben clares les funcions del centro gestor, va dir Inés Torralba. En este context, la directora general de l’Institut Aragonès de l’Aigua va entendre que “la iniciativa privada per al funcionament d’este centro gestor, amb la participació de Comarca i l’Ajuntament és un bon punt d’eixida”, el qual “hauria d’establir un compromís d’organització que al mateix temps asseguro la matèria primera per als potencials interessats de l’explotació de la planta”. Des del Govern d’Aragó van parlar també del futur funcionament de la planta, entenent que “no podem pretendre que el granger suporto el cost que té el tractament de purins sense que es puga generar a les plantes un valor afegit”. D’aquí que els precs que traurà DGA per posar en marxa la planta de Vall-de-roures buscaran que l’adjudicatari puga fer allí un procés que “genere valor afegit”, establint-se uns preus màxims de 2 euros metro cúbic de purins amb el transport inclòs. Torralba també va fer menció a la planta de Pena-roja i de la seua recent adjudicació. Recordem que el consistori pena-rogí va traure a subhasta les instal·lacions de titularitat municipal, les quals van ser adjudicades a l’empresa Saionaimer Tastavins S.L.

Les plantes EDAR

Aprofitant la visita de la directora general de l’Institut Aragonès de l’Aigua per la nostra comarca, Ràdio Matarranya li va preguntar sobre les cinc depuradores d’aigües residuals contemplades a la Zona 10-A. Inés Torralba va recordar que este estiu “ha entrat en funcionament la depuradora de Vall-de-roures”, i les previsions marquen que “per l’octubre tindrem la de La Freixneda, per a novembre la de Pena-roja, per al mes de desembre estarà operativa la de Beseit i l’última serà la de Queretes”. La intenció és que les cinc plantes previstes en esta zona entren en marxa de manera progressiva, i per al gener de 2017 estiguen totes a ple rendiment. En relació a les plantes contemplades a Calaceit i Massalió, Torralba va apuntar que “DGA va renunciar a la inversió atenent a l’elevat cost d’estes explotacions. El nostre propòsit és fer-les directament i explotar-les amb una contractació de serveis”. De fet, la directora del IAA va recordar que de cara a 2017 “començarem amb la depuradora de Castellseràs, amb filtre de grava i arenes, de caràcter extensiva, que pensem que serà una manera d’entrar cap a estes tecnologies que han impulsat territoris veïns com Catalunya i Navarra”. En funció del seu resultat, “no descartem traslladar-les a altres municipis d’Aragó”.

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top