Destaquem

Joaquín Olona coneix la solució als purins proposada per Saionaimer

DSC_1261

El conseller ha apuntat que “el govern aposta per convertir aquests residus en fertilitzants” i que el nou projecte de gestió de la planta de Pena-roja serà pioner en l’àmbit europeu

A poc a poc es van fent passos per engegar la Planta de Tractament de Purins de Pena-roja de Tastavins. D’aquesta manera, després de l’adjudicació de la part municipal de la infraestructura a l’empresa Saionaimer, el passat dijous 1 de setembre el conseller de Desenvolupament Rural i Sostenibilitat del Govern d’Aragó, Joaquín Olona, va visitar la Comarca del Matarranya per conèixer de primera mà el projecte per convertir els purins en fertilitzant.

La seu de l’entitat comarcal a Vall-de-roures va ser l’escenari on el conseller autonòmic es va reunir amb representants polítics del territori i membres de Saionaimer, la nova empresa gestora de les instal·lacions. Després de la cita, Olona va explicar que “des de DGA apostem per la conversió dels purins en fertilitzant per dos motius. En primer lloc, per evitar la contaminació que produeixen aquests residus en el medi ambient. I, en segon lloc, per donar valor a aquest subproducte ramader i aconseguir que el fertilitzant produït substitueixi, almenys en part, als productes d’origen mineral, que, a més solen ser d’importació”. A causa d’aquests motius, des del Govern “rebem amb els braços oberts una iniciativa d’aquest tipus que s’adapta totalment als nostres objectius”.

Cal destacar que respecte a l’ús de la planta, el representant autonòmic va destacar que “el projecte inicial de generar energia, pel qual es van construir aquestes plantes, s’ha demostrat que no és viable econòmicament, per la qual cosa des del Govern posem a disposició aquestes infraestructures per a aquells projectes que s’adaptin als objectius citats”. D’aquesta forma, Olona va avançar que “ara com ara estem acabant de preparar els plecs de condicions per treure a concurs les plantes de Vall-de-roures, Saidí i Capella”.

Per la seva banda, Manuel Ujados, representant de Saionaimer, va aclarir després de la cita que “li hem explicat al conseller el projecte de forma general. En cap cas hem sol·licitat ajuda econòmica, perquè nosaltres tenim un model de negoci molt estudiat que no depèn d’ajudes públiques”. Malgrat el que s’ha dit anteriorment, Ujados va reconèixer que “el que sí que li hem sol·licitat és que, dins de la legislació vigent, s’acceleri l’aprovació dels tràmits burocràtics per engegar-nos”. Concretament, des de l’empresa es va apuntar que “si des de l’executiu se’ns cedís la seva part de les instal·lacions suposaria un gran avanç perquè aquesta ja té aprovat l’impacte ambiental i no faria falta una tramitació completa sinó simplement una revisió. Un fet que faria que tot avancés molt més ràpid”.

Fertilitzant ecològic
La nova gestora de la Planta de Purins de Pena-roja aposta per un projecte en el qual els residus ramaders es convertiran en fertilitzant ecològic mitjançant un procés de depuració metòdica en el qual se separen tots els elements del purí per després utilitzar-los en el desenvolupament del producte final. “Són uns processos innovadors que suposen una conversió totalment neta que no produeix cap tipus de residu ni d’emissió. De fet, el Ministeri de Medi ambient, Rural i Marí ha concedit un projecte Clima a aquests processos”, va assenyalar Ujados. Des de l’empresa també es va voler destacar que el producte final del tractament serà similar, en les seves característiques ecològiques, al producte Chamaes que ja estan comercialitzant en aquests moments.

DSC_1242

Un projecte amb recorregut
Saionaimer porta treballant en aquest model de tractament des del passat any 2003 quan es va començar a dissenyar tot el tractament. Si bé, no va ser fins al passat 2008 quan el procés tecnològic va estar totalment finalitzat. Des de llavors l’empresa ha estat esperant el moment i la situació adequada per iniciar la seua producció. “Fa bastant temps que estem treballant en aquest projecte. De fet, portem diversos anys buscant una licitació i un contracte adequat per al seu desenvolupament”, va concretar Ujados, qui va afegir que “lo positiu de l’espera ha estat que en aquests anys l’empresa ha anat creixent i el projecte final també ha augmentat, tant en les previsions de producció com en els número de llocs de treball necessaris”.

Compromís amb el territori
Un altre dels punts que des de Saionaimer es va voler ressaltar des del moment en el qual va aconseguir la gestió de la planta és el compromís amb el territori. D’aquesta manera, José Ignacio Sevillano, també representant de l’empresa, va destacar que “s’ha de pensar que la inversió que anem a fer aquí serà molt important. Estem parlant d’una quantia final d’entre 4 i 6 milions d’euros que d’una forma i una altra es notaran a la zona”. Sevillano també va voler assenyalar que “un altre dels factors importants és la creació de llocs de treball. De moment ja hem començat a contractar a tècnics que sempre intentem que siguin del territori”. De fet, en aquests moments ja s’han llançat diverses ofertes de treball per part de l’empresa que espera que, si el projecte evoluciona favorablement, pugui arribar a contractar al voltant de 110 persones.

DSC_1234

Una idea esperançadora
El dia anterior a la visita del conseller, Saionaimer va oferir una xerrada als veïns i ramaders de Pena-roja de Tastavins perquè coneguessin el seu projecte per a la planta de tractament. “La veritat és que estem contents de com va anar la reunió i crec que als assistents els ha quedat molt clar que el nostre projecte és viable i transparent”, va apuntar Ujados. Francisco Esteve, alcalde del municipi, va explicar que “des de l’ajuntament teníem clar que l’empresa havie d’explicar el projecte als veïns i ramaders. En este sentit crec que la xerrada ha anat molt bé i la gent ha preguntat molts dubtes i ha demanat molts aclariments”.

El projecte de Saionaimer suposa una font d’esperança després d’anys de lluita per part del consistori perquè les instal·lacions funcionaren “Volem ser molt cauts perquè ja fa anys que estem en este tema. Volem anar complint les diferents etapes i veure com tot es posa en marxa per fi”, va apuntar Esteve, qui va voler afegir que “si tot funcione com està previst, este projecte serà la solució al gran problema dels purins que tenim actualment i que fa que los ramaders estiguem treballant sense complir la normativa vigent sobre zona vulnerable, alguna cosa que poques vegades es comenta”.

Per altra banda, respecte a la creació de llocs de treball i inversió en la planta, Esteve va voler assenyalar que “si se soluciona el problema dels purins, ja serà un gran pas. I, si a més es creen llocs de treball, siguin 20 o siguin 100, podria suposar una revitalització molt important del municipi”.

Sense data d’inici
Finalment, cal ressaltar que encara que a poc a poc es van complint etapes perquè el projecte es posi totalment en marxa, ara com ara encara no es coneix exactament el termini per a l’inici dels treballs a la planta, ja que depèn de diferents tràmits burocràtics.

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top