Destaquem

Pena-roja i Saionaimer Tastavins firmen la contractació de la planta de purins

20160718 Penaroja PlantaPurins

Últim pas administratiu perquè les instal·lacions es posen en marxa. Pròximament es plantejarà una reunió amb els grangers de la conca del Tastavins per explicar el projecte i demanar màxima implicació

L’ajuntament de Pena-roja i l’empresa Saionaimer Tastavins S.L. van firmar dijous de la setmana passada el conveni de contractació de la planta de purins, de tal forma que l’empresa adjudicatària ja n’és la responsable i des d’ara mateix podrà operar a les instal·lacions municipals. La firma del contracte es va celebrar al saló de plens de l’ajuntament de Pena-roja a càrrec de l’alcalde de la vila, Paco Esteve, i el responsable de l’empresa, Dan Ferrer. Des d’este moment, l’empresa adjudicatària ja pot treballar a la planta dels purins i tirar per avant el projecte que va presentar al concurs de gestió de la planta de Pena-roja. Un projecte “molt interessant”, va defensar Esteve, que “pot ser la solució definitiva a la gestió dels purins, evitant tancar granges i generant un valor al residu dels animals”.

D’esta manera, Pena-roja tanque un procés llarg i dur però que ha suposat l’adjudicació de la planta i el seu futur ús. “Consideràvem que l’única solució per a la gestió dels purins era crear una planta depuradora, i hem fet els passos necessaris perquè esta planta pugue ser sostenible”. La idea de tindre un punt de gestió de purins vol eliminar la problemàtica que genere al medi ambient, amb contaminació de terres i aigües, a un preu raonable per al granger. L’alcalde de Pena-roja va recordar que “l’ajuntament va gestionar la planta” fins que va ser inassumible i que paral·lelament “s’han fet esforços perquè les administracions cregueren en ella”. Paco Esteve va recordar que Pena-roja, però també Mont-roig i Fontdespatla, està en ‘zona vulnerable’, i sense este contracte de la planta de purins “poques explotacions ara mateix es podrien mantindre obertes”.

Implicació de DGA

Pena-roja ha posat en marxa la part de la planta que és propietat de l’ajuntament, “i ara esperem que el Govern d’Aragó reaccione i faça alguna cosa amb la planta de biogàs. Al final, si totes les peces encaixen i l’empresa que gestionarà la planta de purins obté alguna rendibilitat i li ixen els números, igual seria cosa bona que tota la planta pogués funcionar”. A finals de l’any passat, i després de mantindre algunes reunions amb el Govern d’Aragó, des de Pena-roja van aconseguir una addenda que finalment no es va aprovar. De cara als pròxims dies sí que hi ha prevista una trobada entre representants del Matarranya i Joaquín Olona, conseller de Desenvolupament Rural i Sostenibilitat del Govern d’Aragó, on entre altres aspectes se li preguntarà sobre la situació actual de les renovables i la gestió dels purins.

La memòria que va presentar l’empresa adjudicatària al concurs de gestió de la planta contemple un procés de posada en marxa de les instal·lacions. Pròximament, la idea del consistori i de l’empresa és “fer una reunió amb tots els ramaders per explicar el projecte, què es vol fer aquí i demanar als grangers la màxima implicació perquè ells són una part molt important d’este projecte”. A la vegada, Paco Esteve va entendre que “si el projecte funcione, això canviarà el sentit de la ramaderia no sol a este poble, sinó a la comarca sencera. Podrem aprofitar molt millor estes explotacions familiars que han quedat una mica obsoletes. Són granges velles. Però pensem que si esta aposta funcione, amb la tranquil·litat que supose tindre el problema dels purins resolt, podrem renovar les explotacions agràries i la gent jove podrà apostar per la ramaderia”.

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top