Centenari de la Coronació

Els Ports Ràdio estrena, aquest dimecres 12 de maig de 2010, un programa especial amb motiu del Centenari de la Coronació de la Marededéu de Vallivana.Un programa senzill, com correspon als temps que corren, però sentit com es fan sempre tots els actes que tenen a veure amb la patrona dels morellans. S’emetrà cada dimecres, a partir de les 13.05, dintre del programa Avui per Avui.

El dissabte 21 d’agost la Marededéu pujarà a Morella per al centenari de la Coronació

El programa d’activitats començarà el 15 d’agost,”amb una eucaristía solemne i la proclama del centenari”, segons Mossen José Àngel Pitarch, “i després els actes importants seran, el divendres 20 d’agost serà la rogativa de baixada a Vallivana i el dissabte 21 d’agost serà la pujada de la Marededéu”, que “a les vuit de la vesprada serà l’entrada de la Verge amb una rebuda per part de l’alcalde a la plaça Colon, i una processó cap a l’església on, a la placeta, hi haurà una rebuda per part del Bisbe”. El 22 d’agost hi haurà una Eucaristia Solemne amb missa presidida pel Cardenal emèrit de Barcelona Ricard Maria Carles i Gordó i un rosari a poqueta nit pels carrers de Morella.

Els actes centrals del Centenari tindran lloc el dissabte 28 d’agost, amb una ofrena de flors, una Eucaristia Solemne, una processó per a visitar els malalts entre altres actes. La Marededéu tornarà al santuari en una rogativa que tindrà lloc el diumenge 29 d’agost i el dilluns 30 d’agost. Els actes acabaran coincidint amb el 8 de setembre, festa de les marededeus trobades, que enguany serà festa local a Morella.

Una de les poques Verges coronades

“Fa cent anys es va demanar a Roma coronar a la Marededéu en l’àurea. En aquell moment s’havien coronat la Marededéu de Montserrat, la Marededéu de la Mercè de Barcelona i la Marededéu de Begonya, tres advocacions molt importants en l’Estat Espanyol”, puntualitza el Mossen. “I la Marededéu de Vallivana requeria aquesta coronació”, per al que va fer falta “un procés de 7 ó 9 anys, sobretot per tres coses, per l’antiguetat de la imatge, per l’antiguetat de la devoció no solament a Morella, i pels prodigis que se li atribuien”.

Poques vegades s’ha pujat la Marededeu de Vallivana entre sexennis. Una va ser en 1912 en motiu d’una gran sequera. També en 1960 en motiu del cinquentenari de la coronació es van celebrar actes extraordinaris per commemorar l’efemèride.

· Els Ports Ràdio, Centenari de la Coronació
· Àudio: Centenari de la Coronació (12/05/2010)
· Àudio: Centenari de la Coronació (19/05/2010)
· Àudio: Centenari de la Coronació (26/05/2010)
· Àudio: Centenari de la Coronació (02/06/2010)
· Àudio: Centenari de la Coronació (09/06/2010)
· Àudio: Centenari de la Coronació (16/06/2010)

Be the first to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo no será publicada.


*