ple ordinari de juliol a nord:la sala

El Ple de Morella va viure aquest dijous una de les seues sessions més extenses, amb el debat de 22 punts i més de tres hores de duració. En ell, es va aprovar una modificació de crèdit de 500.000 euros, que servirà per a reforçar les partides pressupostàries en matèria de promoció econòmica, per a generar ocupació i fer front al pagament d’obligacions. La situació econòmica es va debatre en quatre punts distints, entre els que també va destacar l’exigència del pagament del deute a la Generalitat Valenciana, que ascendix a més de 1,2 milions d’euros, amb subvencions pendents de pagament des de l’any 2006.

Gràcies a esta modificació, es podrà escometre el projecte de millora de la xarxa viària i senyalització del Polígon Industrial, que és el principal nucli industrial del municipi. En matèria d’ocupació, s’han aconseguit crear 23 llocs de treball per als pròxims mesos, per a reforçar els serveis d’orientació d’ocupació, la brigada medi ambiental, l’educació infantil i l’atenció en museus. A més, en matèria turística, el municipi disposarà d’audioguies per a millorar la qualitat en el serveii, així com es destinarà una partida a l’edició de fullets, DVDs i publicacions per a promocionar Morella i les seues principals festes, l’Anunci i el Sexenni.

Una altra destinació important d’esta modificació serà per a escometre reformes estructurals en el col·legi Mare de Déu de Vallivana, per valor de prop de 9000 euros. Precisament, este també va ser un punt de debat en la sessió, ja que el consistori, amb els vots en contra del Grup Popular, va exigir a la Generalitat que es faça càrrec dels problemes estructurals de l’immoble, que ascendixen a prop d’un milió d’euros. A més, la regidora d’educació, María Rallo, va recordar que eixa quantitat se suma als més de 45.000 euros que l’Ajuntament destina per al seu manteniment anual.
El primer tinent d’alcalde i regidor d’hisenda del consistori, Rhamsés Ripollés, destacava que “esta modificació és molt important per la quantitat a què ascendix i pel seu contingut”. També assenyalava que amb este moviment de capital, “realitzarem millores importants en el municipi, en els pròxims mesos, que afavorirà l’ocupació i la promoció econòmica de la localitat”. Segons l’edil, “esta modificació es pot dur a terme gràcies a la bona gestió de l’equip de govern, que continua amb inversions importants i dinamitzant l’economia local, a pesar d’arrossegar el deute de més de 1,8 milions, entre la Generalitat i empreses privades”. El Ple, amb els vots en contra del Grup Popular, va exigir a la Generalitat que “faça front a les seues responsabilitats perquè si no paga, asfíxia la gestió de l’ajuntament que té dificultats per a fer front als seus deutes”. Ripollés també va apuntar que “la situació de la Generalitat és tan greu que són els ajuntaments i les petites empreses els que estan finançant a l’administració autonòmica”.

» Altres punts
A més de la matèria econòmica, el Ple va tractar altres temes d’interés per al futur a curt i mitjà termini del municipi. Així, es va aprovar una modificació puntual de Pla General d’Ordenació Urbana, per a canviar l’ús del sòl en una zona del Barri Hostal Nou. Este és el primer tràmit per a aconseguir sòl urbanitzable i poder promoure la construcció de Vivendes de Protecció Oficial, en un futur.

L’Ajuntament també continuarà executant el Pla d’Ajuda al Reciclatge, subvencionant el 50% de l’import que paguen els establiments, a aquells que reciclen. També en promoció econòmica es realitzarà una sol·licitud per a comptar en Morella amb una oficina del Servef que done servei a tota la comarca i es dotarà d’instal·lació elèctrica a la zona d’autocaravanes. En l’àrea de cultura, es van aprovar les activitats que s’inclouran dins de l’estiu de l’Anunci, una moció per l’ús del valencià en les escoles públiques i una ordenança de matriculació de l’Escola Infantil. Finalment, es va informar de la campanya de prevenció de robatoris en el món rural i es van aprovar les bases de cooperació amb el desenvolupament a través del 0,7% del pressupost municipal.