ple ordinari d’octubre a nord:la sala

El programa nord:la sala és l’espai d’actualitat política de nord. Un cop al mes acull l’emissió íntegra del Plenari de l’Ajuntament de Morella. En aquesta ocasió és la sessió ordinària corresponent al mes d’octubre de 2010.

El Sexenni, d’interès internacional
El Ple de Morella de novembre, que es celebra aquest dijous, sol·licitarà al Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç la declaració de Festa d’Interés Turístic Internacional de l’Anunci i el Sexenni. La regidora de turisme de l’Ajuntament de Morella, Sandra García, considera “que l’Anunci i el Sexenni complixen tots els requisits per a aconseguir esta declaració”.

La regidora afirma que “la declaració contribuiria a la promoció internacional de les nostres festes i de la nostra localitat”. Segons García, “l’Anunci i el Sexenni destaquen per la conservació i posada en valor de les tradicions dels morellans, per la importància de la cultura o la religió, requisits fonamentals per a aconseguir la declaració”.

La regidora creu que “és important que la declaració poguera arribar abans de la celebració del pròxim Anunci, ja que beneficiaria a la promoció de la festa”. Cal recordar que l’Anunci se celebrarà el 28 d’agost de 2011, mentres que el Sexenni es celebrarà en el mateix mes però de 2012.

L’Anunci i el Sexenni ja són Festes d’Interés Turístic Nacional. Aquesta declaració és un requisit fonamental per a iniciar els tràmits. Després, la presentació de l’acord plenari i una memòria explicativa sobre la festa, amb els serveis turístics i la infraestructura de la localitat són els següents passos.

Les festes Sexennales són les festes majors de Morella. En elles, es recorda el miracle de la Marededéu de Vallivana, que va alliberar d’una pesta a la localitat en el segle XVII. En honor a ella, es celebra un novenari, amb els carrers totalment adornats amb paper arrissat i les danses de la ciutat desfilant. Un any abans, s’anuncia l’arribada d’esta festa, amb l’Anunci. Per a aquesta festa, ja han començat els preparatius entre les distintes colles d’amics i s’han publicat les bases del concurs de cartells. Cal assenayalar que el dia de L’Anunci es donen cita a Morella prop de 30.000 persones.