carnestoltes 2007

Nord, la televisió comarcal, vol recordar aquesta setmana els darrers Carnestoltes de la ciutat de Morella. Al 2007 centenars de persones de molts de pobles de la comarca dels Ports i d’altres punts de tota la Comunitat Valenciana van disfrutar de la festa. Aquesta celebració, que des de que es va recuperar sempre es celebra el primer cap semana de Quaresma, es distingeix per la gran dosi d’imaginació i d’actualitat que es barreja en els carrers morellans.

Així al 2007 no podia faltar una referència als aerogeneradores que en l’últim any han crescut en la comarca dels Ports, alguns -per descomptat- zebrejats per a que no topen amb ells els voltors. Els grans molins compartien espai amb una plaça de bous monumental i mòbil que va convocar els millors toreros de la contornada en una correguda on els bous van obtindre tants d’aplaudiments pel respectable com la mateixa quadrilla, que es va endur diferents obsequis de la presidència, conformada per Isabel Pantoja i Julian Muñoz que gaudia d’un permís, tot menys orelles o cues.

Un joc sencer de Tetris, lluitadors de Summe, i participants del programa Humor Amarillo, es van donar la mà amb presos, policies, sevillanes i personatges tradicionals de les festes morellanas com els seus gegants i cabuts, per aquesta ocasió multiplicats per 10, que conformaven un dels quadres tradicionals.

Junt a ells, els Reixos que degueren confundir les dates i aplegaven en més de mes i mig de retràs a la capital dels Ports, acompanyant un creixcudet i cridaner nen Jesús i un cabilòs Sant Josep que no van parar de buscar a la Verge, que al pareixer se n’havia anat en l’Esperit Sant un ratet.

Campanyes encobertes d’aliments saludables: yogurts, petitsuís, espinacs, o infusions. Personatges històrics com els romans. Mites televisius com els de l’Equip0 A. Atlètics jugadors de tenis, o boxedadors… i menys atlètics practicants de Summo. Grups de majorets, ben majoretes. Bruixes d’allò més sexi, grups musicals del Perú que començaben promoció, o treballadores formigues que no van parar de transportar grans fulles al seu cau en el trajecte de la desfilada. I presos que dubtaven si tornar a la llar de la presó quant la d’Albocàsser estigue acabada. Ous fregits escapats del plat que convidaven a sucar oferint-nos fins i tot la fogassa.

Polps dels tres mars i tots els sexes. Molta imaginació i unes quantes semanes de feina en molts de les disfresses i dels complements que com cada any van tornar a omplir de color, alegria i poquet de crítica sana als carrers morellans en una festa que es va allargar bona estona repartint-se entre la retvella de la plaça i els diferents locals.