blog: la història de la santantonada

foto_nordblog_600x24

Nord pertany a diverses associacions de televisions locals de les que es nodreix de continguts. Durant el dia hi ha diverses franjes horàries on es poden veure espais com Cuina a bon preu (13.40) o programes de teatre, cinema, música i cultura (de 18.15 a 19.00) entre altres. Un dels programes aquests fets fora de la nostra comarca es diu GPS, Guia de propostes per sortir, que és una finestra a les festes, fires i mercats de tots els territoris de parla catalana. Cada edició fa una sèrie de propostes d’actes i activitats culturals de diversos indrets catalans per al cap de setmana. Al mateix temps, també ofereix propostes alternatives de la mateixa zona, amb l’objectiu de fer una descoberta pel territori, sigui històrica, cultural o gastronòmica. Però en l’elaboració d’aquest programa també participa nord i, de tant en tant, són les demés televisions locals de parla catalana les que emeten programes fets a les nostres terres. Ja el passat mes de juliol tots els anomenats Països Catalans van conèixer l’Aplec dels Ports uns dies abans de la seua celebració amb  un programa especial que recollia els “coms” i els “perqués” de la festa comarcal. També uns dies abans del Nadal donarem a conèixer a tot arreu la peculiar gastronomia dels Ports, protagonitzada per les pilotes, en un reportatge que formava part del programa. Més recentment, el programa GPS ha emés un especial dedicat a Sant Antoni, amb explicacions de la festa, les peculiaritats de cada poble i una sèrie de rutes alternatives que poden seguir aquells que fins als Ports s’apropen aquests dies. Per tal d’elaborar-lo vam entrevistar a José Agustín Amela, l’Observador de Els Ports Ràdio que en sap molt de meteorologia, però també de la nostra història, les nostres costums i les nostres tradicions. I més si recordem que ell mateix va possar-se en la pell del sant durant anys per tal d’interpretar l’autosacramental de la seua vida. Van ser tantes les coses interessants que ens va contar que no cabien en el temps limitat d’un programa, per això avui volem deixar-vos l’entrevista completa, tal qual es va gravar, per a que pogue conèixer millor la història de Sant Antoni i altres peculiaritats de la seua celebració. Que disfruteu!

<<entrada següent | entrada anterior >>