acte cívic de sant julià a nord:íntegre

El programa nord:íntegre estrenà aquest dijous, 7 de gener de 2010 a les 21.33, la retransmissió de l’acte cívic del dia de Sant Julià. L’acte sencer, que es pot seguir en multidifusió al llarg d’eixa setmana en diferents horaris, també es podrà veure a la web de nordtv.cat a qualsevol hora.

Sant Julià, patró de Morella
El dia 7 de gener, festivitat de Sant Julià, és sempre una data molt important per a Morella. En ell, es commemora la fundació de Morella com a ciutat i, des de fa cinc anys, es fa entrega de la màxima distinció que realitza l’Ajuntament. La Creu de Santa Llúcia, reconeix la tasca de persones o entitats de la localitat. No obstant això, el dia d’avui, també serà recordat per molts morellans, a l’anunciar-se que la Mare de Déu de Vallivana estarà en Morella el present any. Cal recordar, que la Mare de Déu només puja a Morella en els anys sexennals, per la qual cosa la decisió és molt important. Aquesta mesura ve motivada per la celebració del centenari de la coronació de la Mare de Déu. La decisió ha sigut adoptada en les distintes reunions que han mantingut l’Ajuntament, els Alets de la Mare de Déu i l’Església.

Segons l’alcalde de Morella, Ximo Puig, “hem volgut que siga avui, dia de Sant Julià quan s’anuncie oficialment que la commemoració tindrà el seu punt culminant amb la presència de la imatge de la Mare de Déu, ací en la ciutat d’una forma excepcional, els últims nou dies d’agost”. “En un segle han passat moltes coses en la nostra ciutat, però no els sentiments que els morellans tenen cap a la Mare de Déu”, ha afegit Puig. A finals d’aquest mes o inicis del pròxim, es coneixeran tots els actes que es realitzaran.

Avui també, s’ha procedit a l’entrega de la Creu de Santa Llúcia a la Confraria dels Llauradors i d’una placa honorífica a la família de Jose Luis Messeguer, jove que va perdre la vida en accident de tràfic fa dos mesos. L’alcalde de Morella, Ximo Puig, ha estat acompanyat en l’acte pel regidor de desenvolupament rural, Rafael Pallarés i la regidora d’esports, Palmira Mestre. Puig ha afirmat, en referència a la primera institució, que “el més rellevant de les entitats és la capacitat de regenerar-se i mantindre’s en el temps”. El primer edil també ha explicat que la Confraria ha sigut testimoni d’alguns dels grans canvis del teixit socio-econòmic de la societat Morella, com el pas de les 400 masies a les 60 que, encara avui en dia, estan habitades. Puig també ha destacat que “cal valorar la persistència d’una entitat que ha sigut la casa dels masovers, el símbols dels ramaders i llauradors, que ha mantingut la tradició de Sant Antoni, que ha rehabilitat i posat en valor el patrimoni edificat i que ha col·laborat en la ciutat i singularment amb l’Ajuntament per a promoure la societat morellana”. L’alcalde també ha reconegut la tasca de Cristobal Milián, que ara ha finalitzat el seu mandat al front de la Confraria.

D’altra banda, Ximo Puig també li ha brindat unes paraules a Pepe Messeguer, recordant que “l’esport és avui en dia un exponent de la modernitat. A través de l’esport s’alliberen batalles sense armes per a aconseguir noves fites amb l’esforç personal i el treball d’equip. En aquest senzill reconeixement volem, en primer lloc, testimoniar la nostra solidaritat- la de tot el poble- a la seua família i als seus amics. Ningú pot aliviar-vos el dolor de l’absència per que sapieu que compteu amb tot el nostre sentiment”. El capità del Morella CF, Hugo Adell, ha destacat el companyerisme de Pepe en el seu discurs. En l’acte, també han col·laborat l’Escola de Música i la Rondalla i han assistit més de 100 persones, omplint-se la Sala de Justícia de l’Ajuntament de Morella.