blog: nord parla de nadal al gps

foto_nordblog_600x24

Aquests dies previs als nadals i al començament d’un any nou estem enfeinats per nord. I és que aquestes dates tant entranyables comporten una sèrie d’esdeveniments dels que cal parlar per la tele comarcal. Però enguany no només veuran els preparatius nadalencs a la nostra comarca, sinó que altres zones de parla catalana també s’assabentaran de les pilotes, de la neu i de la gastronomia dels Ports. I és que el programa GPS, Guia de Propostes per Sortir està preparant una completa agenda nadalenca de Catalunya i d’altres zones veïnes com la nostra, i ens han demanat col·laboració.

Són diversos els temes que els vam oferir per tal de portar la nostra terra a quant més espectadors millor, però des de la direcció del programa s’han decantat per la peculiar gastronomia de Morella i comarca, que té les pilotes de Nadal com a protagonistes, però on també es pot trobar la tòfona i d’altres aliments vinguts del fred i de la neu. En poc menys de dos minuts hem contat tot el que hem pogut, com podeu veure en aquestes imatges que hem penjat en exclusiva per a nordtv.cat abans de que el programa s’emete.

“Pel Nadal, no és estrany que la comarca dels Ports, al nord del País Valencià, d’un moment a altre aparegue coberta de neu. Precisament de la neu, del fred i de la muntanya naix una peculiar gastronomia que, en alguns punts, s’assembla a la d’altres llocs dels Països Catalans però que també te coses completament diferents. La tradició més arrelada diu que, per Nadal, s’han de menjar “pilotes”. No falten a cap taula nadalenca aquestes grans boles fetes bàsicament de pa ratllat i de carn picada de porc i bou, però que també tenen altres ingredients com pernil, formatge ratllat, ous o sagí. Es serveixen nedant en un caldo ben calent” diu el programa.

“L’aprofitament de pràcticament tot el porc a l’hora d’elaborar les pilotes té el seu origen en que l’hivern dels Ports és també l’època de les “matances”. Encara que actualment ja no es fa d’una forma tant artesanal com abans, aquestes imatges de no fa massa anys demostren com també el matar al porc és tota una festa. I com la festa, a la taula encara és més festa, tampoc falten en les receptes nadalenques morellanes altres ingredients que dóna la terra en l’època més freda de l’any. Conills o pollastres es guisen en tòfona que, encara que pot arribar a costar més de mil euros el quilo, qui més o qui menys es rasca la butxaca per tal de poder aromatitzar els més variats plats amb el seu sabor intens, peculiar i afrodisíac. I no falten el dolços, com ara el maçapà, que també s’elabora a la comarca”, continua dient el reportatge, que conclou amb un “a les muntanyes dels Ports, a l’hivern fa molt de fred. Però l’arribada del Nadal i de la seua peculiar gastronomia escalfa el cor de qualsevol… Bon profit!”

El programa, sencer, es podrà veure per nord i per altres tantes televisions locals de Catalunya uns dies abans del Nadal. Si vols conèixer què es cou en altres llocs veïns, no t’ho pots perdre.

Ah! I no és la primera ni serà la última vegada que es parle de la comarca dels Ports en aquest programa gràcies a nord, ja que dies abans de l’Aplec dels Ports de 2009, celebrat a La Mata, també es va emetre un programa especial avançant l’aconteixment. I només acabar amb els nadals, ens posem ja mans a l’obra per tal de fer una altra completa guia per tal de promocionar la festa de Sant Antoni i convidar a tots els habitants dels anomenats Països Catalans a coneixer-nos també durant aquestes festes tant emblemàtiques a llocs com Forcall, Villores, Morella, Vilafranca ó Cinctorres. D’això també vos parlarem d’ací a unes setmanes…

<< entrada següententrada anterior >>