Morella comença el tradicional cicle de “Rotllos i Primes”

comarquesnord.cat . Morella . 26 d'abril de 2016 .
Etiquetes:

El cicle de “Rotllos i Primes” s’ha iniciat avui amb la veneració a Sant Marc a l’ermita del mateix nom a Torremiró i recorrerà diferents ermites, masies i peirons fins a finals de juny. Aquesta tradició originària de l’època medieval recorre tot el terme municipal, tornant a llocs amb molt d’encant i que antigament estaven molt poblats. Aquest cicle es realitza per demanar un bon any de collita.
A l’ermita s’han congregat més de cent persones. Un cop oficialitzada la missa per José Ángel Pitarch, s’ha realitzat la benedicció del terme. A més, com és costum, s’han lliurat rotllos als assistents. Aquest obsequi depèn de cada vot i és diferent en molts d’ells. L’origen es remunta a l’inici d’aquesta activitat, ja que els agricultors amfitrions agraïen la visita dels veïns amb un producte elaborat amb pa.

El cicle de “Rotllos i Primes” es remunta a l’època medieval, quan els agricultors demanaven per un bon any de pluges i una bona collita. I és que, un bon any de collita significava salut i supervivència. En l’actualitat, pràcticament no hi ha persones que es dediquen al sector primari i que visquen exclusivament de la collita. Malgrat això, el vot continua intacte i, sí que hi ha moltes explotacions agropecuàries que cultiven i els beneficis són necessaris per a la seva activitat econòmica. Per aquests motius, la tradició continua i durant aquests dos mesos s’aniran produint benediccions en altres punts del terme municipal.

Aquest cicle també se li coneix com el de Rogatives, ja que antigament, els veïns es desplaçaven d’un lloc a un altre on es realitzava el vot, a peu. A més, en el període que es realitza també coincideix amb la tradicional Rogativa de Morella a Vallivana, per venerar la Mare de Déu. Aquesta tindrà lloc el primer dissabte de maig.
Finalment, cal destacar que l’Ajuntament de Morella recolza aquesta tradició ajudant al manteniment de rotllos i primes del terme. En la jornada d’avui, també ha participat l’alcalde de la localitat, Rhamsés Ripollés. Després de Sant Marc, els propers vots d’aquest calendari seran a Sant Pere dels Llivis, Sant Pere d’Herbeset, Apòstols de la Llécua, Santa Creu de Font d’En Torres, Santa Creu de la Pobleta, Sant Isidre d’Herbeset, Santa Bàrbara de Regatxol, Sant Antoni de Morella la Vella i Sant Pere del Moll.

Més informació: