Pares i xiquets de Calaceit se concentren a les escoles pels problemes de la caldera

comarquesnord.cat . Calaceit . dilluns, 21 de març de 2016 . 1 comentari
Etiquetes:

‘Sense calefacció no hi ha educació’. Este és el lema que s’ha escoltat este matí durant la concentració que els pares i xiquets de Calaceit han protagonitzat a les portes de les escoles. L’últim problema associat a la caldera de pèl·let, que es va instal·lar a l’escola este curs a través d’un projecte comarcal d’eficiència energètica, ha mobilitzat l’AMPA, que ha convocat esta concentració perquè se’ls escolto i es busco una solució. L’acte de protesta s’ha convocat a les 12 del matí i en ell hi han participat diferents xiquets, pares, iaios i veïns de Calaceit. Un acte que ha acabat a les portes de la Casa Consistorial, on s’han traslladat els afectats. Dilluns de la setmana passada les aules del centro educatiu van despertar plenes de fum, i això va obligar a suspendre les classes. Des del dimarts, i com a solució provisional, els xiquets van ser recol·locats a diferents espais municipals, com són la sala de plens de l’ajuntament o la biblioteca.

Des de l’Associació de Pares, Pili Membrado, que és la seua presidenta, va apuntar que “des que s’ha instal·lat la caldera, que va ser a l’octubre, tenim problemes de fum. Se’ls avise contínuament. Baixe un tècnic, fa un parxe, torne a marxar, tornen a connectar la caldera, funcione malament i no se solucione res”. Des de l’AMPA van recordar que des de l’octubre s’han hagut de desallotjar en tres ocasions les aules de l’escola i que l’última d’elles “va ser inaguantable. El fum que hi havia no es podia aguantar”. Va ser l’episodi d’esta setmana passada, la qual ha mobilitzat l’AMPA i els pares de l’escola de Calaceit. D’aquí l’acte de protesta d’este matí. “Volem que ens escolten i que la canvien. Esta caldera no la volem. Portem mesos dient a la Comarca que això no funcione bé i no ens fan cas. La Comarca no hauria de donar la culpa a l’Ajuntament. L’Ajuntament no té cap culpa. Està fent el que li diuen i no es pot ser esclau d’una caldera 24 hores”, va afegir.

Des de l’AMPA van detallar també que la situació de la setmana passada va arribar a uns límits inaguantables. “Estem parlant d’una escola. Aquí hi van xiquets. I el fum rasque a la gola”. Degut als problemes ocasionats a la caldera de Calaceit, la Comarca del Matarranya ha convocat per a esta tarde una Junta de Govern per tractar la matèria. El projecte d’eficiència energètica subvencionat a través del FEADER ja va ser el centro de debat durant l’últim ple comarcal. En ell, Comarca del Matarranya, i segons els hi havien traslladat els tècnics, va manifestar que l’Ajuntament de Calaceit, que és qui s’ha d’encarregar de la neteja de la caldera, no ho estava fent bé, i que això provocava que el pèl·let no es cremés correctament. Des de l’Ajuntament de Calaceit entenen que és la caldera la responsable, i que esta no funcione bé. Però els que estan al mig del debat, “i són els que estan patint, són els xiquets, que no poden anar a escola”, va dir Membrado.

. Altres problemes a les calderes

El programa d’eficiència energètica de la Comarca ha provocat algunes incidències des de la seua entrada en marxa. La més tràgica, la que es va patir a Vall-de-roures, on la caldera es va incendiar el passat 22 de novembre i va provocar importants desperfectes en la guarderia. Durant l’últim ple comarcal, el president del Matarranya, Rafa Martí, va apuntar que “s’ha iniciat el procés de licitació de les actuacions de reparació”, les quals han estat valorades en 115.000 euros. De fet, “el pròxim 23 de març (este dimecres) s’obriran les pliques de les ofertes presentades i s’adjudicaran les obres”. Una vegada finalitzen les obres, els xiquets i xiquetes de l’Escola Infantil tornaran a les instal·lacions habituals. La Comarca assumirà els costos de reparació i posteriorment reclamarà la inversió al responsable de l’incendi. Per la seua part, demà hi ha prevista una reunió a Calaceit per a buscar una solució a la situació de la caldera de les escoles.

Més informació:

1 comentari

  1. I la presidenta del Ampa per qué defen al ajuntament si a la reunió de esta asociació va queda ven clara la postura dels pares de exigi responsabilitat a tots perque no han fet les coses be. Aunque treballo al ajuntament i sigue la ma dreta del alcalde, sen la presidenta del ampa aurie de tindre una postura imparcial, pero ja quede clar.