El cançoner popular omple de vida el Mas del Llaurador

comarquesnord.cat . Mas del Llaurador . dijous, 13 d'agost de 2015 .
Etiquetes: ,

El despoblat del Mas del Llaurador ha estat l’entorn triat per l’associació de mares i de pares Clarió per albergar l’acte de clausura de les jornades d’estiu Escola Nostra. Unes 60 persones, entre pares i xiquets, van participar ahir dimecres a l’acte de cloenda d’unes jornades que han girat al voltant dels balls i la música popular. De fet, l’última activitat s’ha centrat en el cançoner popular del Matarranya, coordinat pel veí del Matarranya i historiador Carles Sancho. Unes jornades Escola Nostra que al llarg de les últimes tres setmanes ha organitzat diferents activitats per cinc pobles del Matarranya. Va començar a Mont-roig i La Portellada, per després saltar a Queretes, La Freixneda i ara al Mas del Llaurador. Esta última activitat ha estat possible també gràcies a la col·laboració de l’AMPA de Valljunquera.

Des de l’entitat, Pepa Nogués va explicar a Ràdio Matarranya que “este última activitat ha consistit en una visita pel Mas del Llaurador, este poble que sempre veiem per la carretera però que no sabem res de la seua història, i hem vingut a conèixer-lo”. Visita que es va complementar amb la recuperació del cançoner popular. Actes coordinats per Carles Sancho, “que per un costat ens explicarà la història del poble i per l’altre ens està oferint un repertori de guitarra sobre les cançons populars de la comarca”. Una Escola Nostra que ha girat al voltant del patrimoni cultural. “Vam tindre l’oportunitat de donar uns tallers amb Ebre So, músics vinculats a les Terres de l’Ebre i el Matarranya, que ens han fet també unes actuacions. I estem molt contents perquè ho hem fet amb cinc pobles diferents, on han col·laborat també diferents entitats locals”.

L’estiu va començar amb un taller a Mont-roig sobre ball tradicional, i que la mateixa jornada es va traslladar a La Portellada fent un bureo. Nogués va recalcar que “la cultura popular és molt festiva i participativa, i quan la mostres la gent s’enganxe. I tot i que som una entitat comarcal, hem buscat ajuda de les entitats locals”. D’allí es va anar fins a Queretes, on s’ha fet un taller d’arqueòlegs. També s’ha anat a La Freixneda amb una nit vinculada al Floro. Al Mas del Llaurador s’han centrat en el cançoner popular. Des de Clarió van recordar també que enguany també hi haurà Alifara Clarió. “Aquells jóvens que ara som pares, recordant l’Alifara Jove, ara fem una Alifara Infantil”, va dir Nogués. Serà a Aiguaviva, pensada per al mes d’octubre, que es farà coincidir amb la Trobada Cultural del Matarranya que esta edició estarà dedicada al món educatiu.

Més informació: |