Joaquín Carbonell: “Un país sense cultura és un país aborregat. No pot prosperar mai”

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dissabte, 14 de març de 2015 .
Etiquetes: , ,

L’emblemàtic cantautor aragonès Joaquín Carbonell va tornar dissabte al Matarranya. Coincidint amb la presentació de la seua última novel·la, El artista (editorial Voces del Mercado), Carbonell va firmar exemplars a la Llibreria Serret de Vall-de-roures. Per la tarde, el cantautor d’Alloza va fer un concert al forn Casalduc, on va recordar bona part de la seua obra. Una actuació que es va allargar passada l’hora i que va portar molt de públic.

En una entrevista a Ràdio Matarranya, Carbonell va parlar de cultura. Sobre la darrera novel·la, el cantautor va explicar que El artista “té molta vinculació amb la zona en la que estem. És la història d’un xic de Terol, per a ser més exactes d’Andorra. Son pare i son iaio són miners, i el seu destí és la mina. Però ell somia en una altra cosa, en sortir d’eixe món tan estret i controlat com són els pobles als anys 60”. D’aquí que Antonio Zaera, nom del protagonista, marxarà a Sitges “a fer de cambrer. També comence a fer teatre aficionat a l’hivern. Per entretindre’s. Fins que un dia descobrirà que un tal Luis Buñuel, cineasta exiliat a Mèxic però nascut a la vila de Calanda, ve a Madrid a rodar una pel·lícula”. Antonio, Antuan per al món de la faràndula, creu que Luis Buñuel, sent de Calanda i ell d’Andorra, el contractarà.

I ho aconseguirà. Antuan entrarà al rodatge de Viridiana. “Allí es relacionarà amb Paco Rabal, Fernando Fernán Gómez, el torero Dominguín, Luis Buñuel… arribarà a conèixer Ava Gardner”. Una novel·la que no pretén ser un reportatge sobre Viridiana, sinó que es mou sobre la tesi de que “hi havia dos Espanyes”. Per un costat, “la dels pobles, on estava tot molt controlat, on el Règim exercia molta repressió sobre la població”. Però per un altre, el Règim “permet als artistes fer una vida més dilatada. Els done manga ampla”. Allí el protagonista descobrirà “una Espanya més lliure, on no s’exerceix eixe control. I ell voldrà prosperar en eixe món artístic que el fascine”. Una novel·la basada en fets reals, tot i que el personatge de l’Antuan és ficció, i que naix de la “meua pròpia fascinació per Buñuel”.

Durant la seua estada pel Matarranya, Joaquín Carbonell també va parlar de cultura. En este sentit, el cantautor i escriptor no va amagar la dificultat per la que passe la música d’autor. “Hi ha joves cantautors que estan sortint, que tenen bastant d’èxit. Jo m’alegro molt perquè és una cançó que cuide molt el text i que herete el testimoni dels grans cantautors”. Però reconeix que la música no passe pel seu millor moment. “Hem tocat fondo. En la música, en les arts, en la cultura. Hem tocat fondo. El maltractament que hem patit no l’he vist en la vida. I he vist moltes coses. Ni tan sols en el Franquisme estàvem tan mal tractats. I no seré jo qui dirà que quan Franco vivíem millor perquè no és cert. Però això ha de canviar. Un país sense cultura és un país aborregat. Un país que menyspree la cultura no prospere mai. Confio que això acabe”.

Més informació: | |