De Pedro és “relativament optimista” sobre finançament de les basses laterals del Tastavins

comarquesnord.cat . Ràfels . diumenge, 9 de novembre de 2014 .
Etiquetes: ,

El president de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, Xavier de Pedro, va tornar este cap de setmana al Matarranya, coincidint amb la celebració de la Fira de Sant Martí de Ràfels. Un esdeveniment comercial i tradicional que el mateix De Pedro va definir com a important. “La gent està animada i està xalant d’un diumenge a la vora dels amics. I és fonamental parlar d’estes activitats” com a ferramenta “per a atraure gent perquè conega estes zones que són una meravella de fauna, de gent, menjar i paisatge”. Pel que fa a les seues competències, Xavier de Pedro es va referir a les basses laterals de la conca del Matarranya i més en concret en la gestió hidràulica del riu Tastavins. El president de la CHE va recordar que l’objectiu del projecte és que “s’execute pel Govern d’Aragó a través d’un conveni amb el Govern d’Espanya. I natres estem col·laborant amb l’Institut Aragonès de l’Aigua perquè la tramitació sigui la més ràpida possible”. I per ara, “estem pendents de la declaració d’impacte ambiental”.

En este context, De Pedro va afegir que la declaració d’impacte ambiental podria estar a finals d’enguany o inicis de 2015. Un projecte que “crec que s’haurà de resoldre en la Comissió Bilateral Aragó-Espanya i esperem que vingui amb el finançament adequat perquè el pròxim any es puguen posar en marxa”. El president de la CHE va concretar que la gestió del Tastavins “és una reivindicació de la zona alta del Matarranya que cal tractar prompte. Les coses estan molt avançades. Però a part de la declaració d’impacte ambiental, fa falta finançament per executar el projecte”. De Pedro va considerar que “hi ha una necessitat d’aigua real per a moltes activitats. Des de les necessitats per casos d’incendi, com també diferents necessitats d’abastament o problemes de les qualitats de les aigües”. Pel que fa al seu finançament, Xavier de Pedro es va mostrar “relativament optimista”, perquè amb els diners “no s’hi pot estar del tot. Però sí”, les basses laterals “són una prioritat”.

. El cas de La Portellada

Coincidint amb la seua visita pel Matarranya, el president de la Confederació també va fer menció al cas de La Portellada. Municipi que des del gener de 2012 té problemes d’aigua de boca potable, una situació que tot i que s’han buscat solucions, els veïns, els negocis i les explotacions agràries de la vila han considerat de “lamentable”. De Pedro va destacar que “hem parlar amb La Portellada” i pareix ser que “no té suficient finançament. Des de la Confederació ens hem ofert a col·laborar i fer una part de l’obra perquè tinguen una aigua de qualitat”. I és que “cal buscar fórmules per garantir la qualitat de l’aigua”. Pel que fa a terminis, no se sap res. Passen els dies, els mesos i els anys i els veïns de La Portellada se senten deixats de la mà de Déu. Precisament, sobre qualitat de les aigües va parlar De Pedro. “No és només important tindre quantitat sinó també qualitat. És fonamental”. I aquí hi jugue un paper fonamental el ciutadà. És molt important l’estalvi i també les bones pràctiques a casa, a l’empresa i a les explotacions.

Més informació: |