El Matarranya analitzarà les repercussions que pot tindre el Carnet de Boletaire català

comarquesnord.cat . Beseit . dimecres, 17 de setembre de 2014 .
Etiquetes:

Finalment, esta temporada no serà obligatori el Carnet de Boletaire per caçar bolets al Parc Natural dels Ports. El govern de la Generalitat de Catalunya ha fet marxa enrere davant la gran oposició que ha trobat de les associacions boletaires i d’aquells pobles on es volia implantar la mesura esta mateixa tardor. Com a contrapartida, la Generalitat impulsarà ara una acció informativa per als boletaires amb l’objectiu d’aplicar el Carnet de Boletaire per a la campanya 2015/16. Sigui com sigui, el Matarranya analitzarà les repercussions que pot generar l’aplicació d’este carnet. I és que el territori creu que, per efecte reclam i en zones de frontera, els boletaires es mourien allí on les mesures no són tan restrictives amb esta afició tan arrelada.

Des de l’associació Amics del Bolet, el veí de Beseit Arturo Queral va explicar que de la mateixa forma que Catalunya s’ha decantat per un Carnet de Boletaire, “en llocs com el Maestrat s’han fet zones acotades”. Unes regulacions que, des del seu punt de vista, “en un principi no estan gens mal perquè ajuden a controlar els montes. Qui entre, què treuen. Poden ajudar a la conservació del monte”. Al mateix temps, però, Queral va dir que si Catalunya acabe tenint una regulació més restrictiva que el Matarranya, “això pot suposar que tinguem més gent buscant bolets a la nostra zona. Enguany, l’efecte pot ser limitat perquè es farà a mode d’informació”. Però la pròxima campanya “serà diferent”. Per això “hem de mirar com ens pot influir” esta mesura.

Queral va reconèixer que “quan se’n fan molts, de bolets, es veu molta gent al monte”. Però el Matarranya no té la mateixa tirada que pot arribar a tindre el Maestrat, on s’han acotat zones davant l’elevada presència d’amants del bolet. “Allí ixen moltes espècies i ixen abans. És el principal nucli de boletaires”, va afegir Queral, qui va destacar que el problema no és tant l’alta presència de boletaires com el comportament que tenen al monte. “Hi ha gent que abuse del bolet i és poc respectuós amb eixes espècies que no recull. Les tallen i les tiren. I això s’ha d’evitar”, com també les destrosses de camins i tanques de bestiar tombades. Queral va considerar que “l’acotació i una major vigilància de les activitats al monte podrien ser suficients per controlar estes problemàtiques”.

És més. Per a preparar el Dia dels Bolets, els membres de l’associació de Beseit ja han estat pel Maestrat. “Hem detectat major presència d’agents per a dissuadir les males pràctiques al monte, cosa que s’ha d’agrair”. No tant els quilos que se’n trauen, “perquè tots volen omplir la cistella. Però sí este control”. Per recollir bolets al Maestrat, una persona ha de pagar 5 euros. Uns diners que, a la llarga, poden repercutir en la millora de pistes forestals i els montes de la zona. Als Ports, en territori català, el govern vol fer una cosa similar. Però no resulta fàcil. Les veus més crítiques diuen que als Ports no cal carnet perquè, per ara, la zona no té una gran explotació. Fins i tot creuen que la mesura pot ser contraproduent per al turisme de tardor. El debat està obert.

Més informació: