La Diputació subvencionarà amb 100.000 euros el trasllat dels purins excedents

comarquesnord.cat . Terol . dilluns, 2 de juny de 2014 .
Etiquetes: ,

La Diputació Provincial de Terol ha acordat destinar 100.000 euros per subvencionar el trasllat dels purins excedents. Una mesura, al seu entendre, molt important d’ajuda al sector porcí i als agricultors que utilitzen els fems com a fertilitzant agrícola. L’actuació ha arribat després que els grangers, pastors i pagesos de territoris com el Matarranya o el Maestrat demanaren solució a les recents declaracions de zona vulnerable. En estos moments, el sector agrari dels termes municipals de Fontdespatla, Mont-roig i Pena-roja està forçat a gestionar millor i a reduir de manera important els fems dels animals, seguint uns criteris que els mateixos afectats han reconegut que és impossible complir.

Segons la normativa que desenvolupa estes actuacions, la Diputació subvencionarà fins al 60 per cent del preu dels transports d’excedents de purins a fer entre l’1 de gener i el 30 de novembre de 2014, des de les explotacions porcines o basses d’emmagatzematge fins a les parcel·les agrícoles. Únicament seran subvencionables els transports quan la distància que hi hagi entre el punt d’origen o emmagatzematge i les parcel·les de destí sigui de 25 quilòmetres com a mínim. En el cas de les comarques de Serra d’Albarrasí, Gúdar-Javalambre i Maestrat, esta distància s’estableix en 15 quilòmetres. Amb este programa de subvenció, la Diputació ajudarà a sufragar les despeses que representen el transport des de les granges fins a les parcel·les ubicades en les zones de baix índex de pressió de nitrogen per al seu ús com a fertilitzant.

Actualment el bestiar porcí de la província de Terol aconsegueix un cens d’unes 85.000 mares i unes 760.000 places d’engreix, distribuïdes en 800 explotacions ramaderes, cosa que fa que el sector porcí sigui l’activitat ramadera de major rellevància econòmica del territori. El sector genera 2 milions de tones mètriques de purins, la major part dels quals es produeixen en explotacions situades a les comarques de Matarranya i Baix Aragó, zones de major densitat, i en menor mesura al Maestrat i el Jiloca. De manera tradicional, els purins han vingut utilitzant-se com a fertilitzant agrícola, sempre tenint mesura.

Més informació: |