La sequera afecta a la collita i a la ramaderia extensiva


Etiquetes: , ,

“Estem patint una sequera que la gent que està en vida no l’havia vist mai en aquesta època”. Aquest és el testimoni del ramader i agricultor de Morella, Noel Pascual, un dels molts dels Ports que ho estan passant “bastant malament” per la falta de pluges. En una de les explotacions que gestiona, el mas d’Adell, a primera vista es pot comprovar el delicat del moment i d’una sequera que està assotant als camps de la comarca. Les solucions passen per l’arribada de precipitacions. Les terres estan seques i no creix l’herba “no tenim ni pastura, ni cereal, els camps tenen un aspecte més propi de finals de juliol i el mes d’agost” explicava Pascual.

Quantificar les perdudes és pel morellà “molt difícil, perquè cada explotació és diferent, però si podem afirmar que són importantíssimes perquè perdem la collita i l’alimentació de la muntanya dels animals als quals hem de nodrir amb pinsos i palla que també hem de pagar”. En una zona en la qual és molt característica la ramaderia extensiva “encara ho notem més, perquè en un any ‘normal’ no els hauríem d’alimentar i ara ho estem fent des de l’hivern perquè gairebé no plou des del setembre passat”.

 

El camp pateix la pitjor sequera que es recorda en maig

"Pèrdues importants als Ports en la collita i la ramaderia expansiva", apunta nord · la televisió comarcal
. SECCIÓ: Vídeos

 

Les conseqüències són nefastes per al sector “les basses estan seques i les perspectives són negatives perquè ens anem a quedar sense aigua si no arriben les pluges”. Aquest és un dels majors temors “va a tocar subministrar-se amb cubes a aquest pas”. Per intentar buscar solucions temporals, Noel Pascual pensa que “es podria començar a estudiar aprofitar que els propis ramaders poguessin agafar aigua dels rius, demanant permís a la Confederació Hidrogràfica, perquè ara és il·legal, seria una opció que es podria tantejar abans que sigui massa tarda”.

Aquesta sequera, a més, pot ser un problema de cara a l’estiu per augmentar les possibilitats d’incendis forestals, així com es mira amb por que es tinga de recórrer a cubes d’aigua per poder mantenir les explotacions ramaderes. La sequera que està patint la Comunitat Valenciana acumula ja un temps i fa perillar el treball en el sector agropecuari. Les prediccions de l’AEMET per als propers dies són optimistes i podrien portar les primeres precipitacions importants d’esta primavera i mitigar la situació actual.

Més informació: | |