La germanor i un millor finançament marquen una nova edició del Dia de la Comarca

comarquesnord.cat . Massalió . diumenge, 11 de maig de 2014 .

Massalió ha estat el poble amfitrió d’un nou Dia de la Comarca. La 14ena edició d’una trobada marcada per la germanor entre els municipis del Matarranya, i que també va servir per posar damunt de la taula un millor finançament per a les regions despoblades. Un Dia de la Comarca que va engegar ben d’hora. Ho va fer amb una marxa senderista pels voltants de l’ermita, a la que s’hi va sumar el campionat de petanca, les animacions infantils i el descobriment del món ibèric. Al llarg del matí també es va fer entrega dels premiats d’un nou Valors del Matarranya, que en format fotogràfic el primer premi va ser per Pere Solé i el seu ‘Campanario’, mentre que en audiovisual va ser per a ‘Piedra y agua’ de Miguel Ángel Villoslada. Les activitats van parar a migdia, quan es va fer un dinar de germanor, seguit dels reconeixements a les associacions musicals existents al Matarranya i un petit piscolabis improvisat del grup de teatre Mercè Centellas. De cara a la tarde, futbol infantil, berenar i entrega de les distincions SICTED.

Uns SICTED que en esta edició van premiar 10 noves empreses del Matarranya, a qui s’ha distingit “per la seua qualitat, pel seu treball, pel seu producte”. De fet, els SICTED fan marca. “Per la qualitat i per unir. Per unir els nostres productes, els serveis turístics, la restauració. Per donar-li un valor afegit a tot allò que tenim al territori”, van recordar des de la institució comarcal. El president de Comarca, Francisco Esteve, va concretar que “a les Comarques encara queda molt per fer. Les Comarques són administracions jóvens, que fa poc que han començat a caminar, i que ara han passat per moments durs. Però hem de donar a entendre a la gent del territori que sense està administració seria molt difícil mantindre els serveis al poble. I que, desgraciadament, la majoria de pobles del Matarranya, molt menuts ells, no podrien mantindre els seus serveis”. Per això, el president de Comarca va reivindicar el paper d’esta institució, afegint que “esta funció ha d’anar acompanyada de finançament i que els recursos els puguem gestionar d’aquí”.

Durant el Dia de la Comarca també es va incidir en optimitzar recursos i aprofitar allò que tenim en altres municipis. Perquè quan una activitat es fa a Vall-de-roures no està pensada exclusivament per als veïns de Vall-de-roures. Quan Queretes obre un gimnàs també està ideat perquè l’utilitzen veïns d’altres pobles. O quan Mont-roig oferta servei de guarderia, està pensat també perquè l’aprofiten aquells pobles veïns que no en tenen. Des de Comarca van considerar que “s’ha d’incidir molt, en això. Com també en els projectes comuns. Perquè tot projecte o iniciativa que es fa dins de la comarca interessa a tots. És benefici de tots”. Durant el Dia de la Comarca, pensat sobretot per a gaudir i desconnectar del dia a dia, també es va fer menció a la gestió de residus i augmentar el reciclatge amb l’orgànica. Per ara només és un plantejament, encara que Esteve va dir que volem fer “una bona estructura del servei de brossa. Ajuntaments i Comarca anem pel bon camí”.