La ubicació de la depuradora de Queretes genera divisió entre els veïns

comarquesnord.cat . Queretes . divendres, 2 de maig de 2014 .
Etiquetes:

La ubicació de la nova depuradora de Queretes ha aixecat ampolles entre alguns veïns del poble. Així es va poder comprovar en la trobada celebrada el dimarts a la nit al Saló Cultural, on estaven presents diversos representants de l’Institut Aragonès de l’Aigua. Unes discrepàncies que arriben des d’una associació de veïns recentment constituïda, i que va exposar la seua preocupació per la proximitat de la depuradora al nucli històric i per l’impacte ambiental que pot causar. Uns veïns que no van sortir gaire convençuts de la reunió i que es van mostrar “decepcionats”. Agustín Riba, portaveu de l’associació, va recalcar a la sortida de la trobada que “no entenem la ubicació de la depuradora quan desplaçar-la no li suposarà un sobrecost addicional a l’ajuntament”.

Al llarg d’este encontre, Fernando Camps, alcalde de Queretes, va fer una introducció sobre el procediment que ha anat seguint el projecte de les depuradores. Després van intervindre des de l’Institut Aragonès de l’Aigua, centrant-se en les característiques de les plantes, incidint també en que són silencioses, no generen olors i no tindran impacte ambiental. Explicacions que no van acabar de convèncer els veïns formats en esta nova entitat. Agustín Riba va recalcar que “desplaçar” la depuradora en “una parcel·la més allunyada no suposaria un sobrecost addicional”. Només allunyar-la “ja seria una cosa positiva” per acontentar “el malestar que està produint”. Els veïns van subratllar que no entenien “per què la depuradora es fa on es fa. No estem d’acord amb la ubicació”.

De fet, els veïns van marxar de la reunió -al seu entendre- sense que els resolgueren els dubtes, i van dir que farien el que fos convenient per canviar d’ubicació. L’equip de govern va agarrar apunts per informar l’ajuntament, exposant la situació durant el ple municipal celebrat el dia següent. En declaracions a Ràdio Matarranya, Camps va detallar que “en informe d’alcaldia vam parlar de la reunió que vam mantindre amb els tècnics i les conclusions que es van traure”. L’alcalde de Queretes va apuntar que “hem de tindre com a referència depuradores com la de Escucha, que fa poc que està feta. No se senten ni olors ni sorolls. I no genera impacte ambiental”. Tot i això, l’alcalde de la localitat va recordar que s’està negociant per modificar la ubicació.

. Darrere d’uns corrals

En este sentit, Fernando Camps va afegir que “estem mirant diferents ubicacions molt pròximes a l’actual”, però “els amos de les finques diuen que no”. La planta depuradora es traslladaria uns 50 metres i no tindria gens “d’impacte visual perquè quedarà darrere d’un corral d’ovelles”. Camps va recalcar que “si l’amo de la finca diu que sí, miraríem de canviar-la allí”. Els veïns afectats denunciaven que l’ajuntament no els donava altres alternatives. L’alcalde de Queretes, per la seua part, va defensar que “l’associació no ens ha portat cap solució. Només l’antiga ubicació, que està a 2 quilòmetres del poble i s’ha de bombejar”. Camps creu que esta obra “seria desorbitada”. Suposarien 200.000 euros més. “Diuen que no són res. Però són 32 milions de les antigues pessetes”.

Més informació: