Queretes estrena dos segells amb les imatges del torero Nicanor Villalta i el Portal de Sapera

comarquesnord.cat . Queretes . divendres, 14 de març de 2014 .
Etiquetes: ,

Els passats dies 8 i 9 de març, Queretes va acollir una Jornada de Filatèlia en la que l’Associació Cultural El Medievo va programar diferents actes com la presentació del llibre ‘Los años de los que no te hablé II’, una exposició sobre filatèlia i numismàtica, una conferència sobre la història postal del municipi i la presentació de dos segells de correus vinculats al municipi.

Les jornades van començar el dissabte al matí amb l’apertura de l’exposició que, per un costat, donava a conèixer diferents bitllets que s’havien utilitzat al municipi al llarg de la història, i per un altre, mostrava cartes enviades des de Queretes de diverses èpoques històriques. Cal assenyalar que tot el material exposat a la sala Tomàs Riva de Queretes estava acompanyat de referències històriques locals perquè els visitants vincularen cada peça al context social i econòmic de cada època.

Els actes van continuar poc després de les set de la tarde amb la presentació del llibre ‘Los años de los que no te hablé II’ a càrrec de Juan Antonio Mir, un dels articulistes que han aportat el seu treball en este volum. A continuació, el col·leccionista filatèlic Antonio Abadía va donar a conèixer a grans trets la història postal de Queretes que destaque per “tindre un gran nombre de cartes de l’etapa prefilatèlica (1790-1808)”.

Després d’aquestes dos intervencions, va arribar el moment culminant de les activitats, quan el mateix Abadía va presentar els dos segells vinculats a Queretes que eren els protagonistes de les jornades. “Un dels segells és un dibuix del gran torero Nicanor Villalta fet pel gran escultor José Gonzalvo, i l’altre és una de les primeres aquarel·les de Teodoro Pérez que representa el Portal de Sapera”, va explicar el col·leccionista, que també va voler aclarir que “a més de ser uns segells que donaran a conèixer Queretes, en l’elecció de les imatges també he volgut rendir un petit homenatge a estos dos grans artistes que ens han deixat en els últims temps”. Un cop finalitzada la presentació tots els presents a l’acte van poder adquirir exemplars dels dos segells i també de les targetes postals realitzades per l’ocasió en les mateixes imatges. A més, seguint els consells d’Abadía, molts els van posar en circulació marcant la postal i el segell en la marca de carteria del dia corresponen. “És molt important utilitzar alguns d’aquests segells en les targetes postals i posar-les en circulació mitjançant el mata-segells amb el dia d’avui. D’aquesta manera, tots els que estem aquí tenim un exemplar circulat del primer dia de funcionament del segell”, va explicar l’especialista en filatèlia.

Un cop finalitzada la jornada, des de l’Associació Cultural El Medievo van valorar de manera molt positiva les activitats. Segons va afirmar Juan Luis Camps, “la participació ha sigut prou bona. Vam tindre més de 60 persones a la conferència i unes 100 han passat per l’exposició durant tot el cap de setmana. A més a més, es van acabar tots els segells i les targetes postals que vam portar a la presentació”. Respecte a si es farà una nova edició dels segells, Camps va mantindre que “si la gent mos fa arribar suficients peticions intentarem que este grup filatèlic faci un altra edició per tots aquells que no n’han pogut adquirir durant la jornada”.

Més enllà de la participació i el bon desenvolupament de les activitats, des de l’entitat cultural també van valorar que s’han assolit els dos objectius principals de la jornada que eren el fet de donar a conèixer el patrimoni que suposa la història postal del poble i l’obtenció d’informació i documentació històrica sobre el municipi. “Penso que l’objectiu didàctic es va complir. I, per altra banda, en aconseguir obrir una nova finestra a la història del poble perquè totes aquestes cartes, que al final són documents històrics, ens poden aportar moltíssima informació respecte a la vida quotidiana dels veïns de Queretes al final del segle XVIII i principis del segle XIX”, va aclarir el membre de El Medievo.

Més informació: |