Arenys de Lledó finalitza les obres del nou assut

comarquesnord.cat . Arenys de Lledó . dijous, 20 de febrer de 2014 .
Etiquetes: , ,

Arenys de Lledó ha finalitzat les obres del nou assut al riu Algars, una petita obra que s’ha aixecat de cara a la captació de l’aigua de boca. Gràcies a esta inversió, els veïns d’Arenys de Lledó tindran aigua assegurada a casa, sempre i quan el riu no baixo eixut. En este projecte s’han invertit uns 75.000 euros, uns treballs que han estat possibles gràcies a les aportacions arribades de l’Institut Aragonès de l’Aigua i la Diputació de Terol. Fins ara, i degut a una lleu desviació del riu Algars, Arenys de Lledó depenia de les séquies dels regants per a garantir aigua de boca a les cases del poble.

L’alcaldessa del municipi, Rosa Casanova, va explicar que “ja tenim l’assut acabat i en ple funcionament”. De moment, “no hem pogut valorar l’obra perquè no hi ha molta escassedat d’aigua. Però anirà bé perquè ara l’aigua ja no es perdrà i la podrem aprofitar per a boca”. A través d’una canonada, l’aigua que entra a l’assut baixa rodada al pou de captació que hi ha a la vora de l’Algars. D’allí, a través d’una bomba, puja a un segon pou que hi ha dins el poble. D’allí, l’aigua tractada i en òptim estat per al consum humà, es reparteix per tot el poble gràcies a una segona bomba.

La pròpia Casanova va recordar que “el problema que teníem és que, antigament, el riu anava per la vora. Poca o molta aigua sempre filtrava. Però quan baixa molta aigua, el riu es desvia i no entra. Per això ens vèiem obligats a prendre l’aigua dels horts de la vora del riu”. L’alcaldessa d’Arenys no va amagar els problemes que va patir el poble ara fa dos estius. “El riu es va eixugar completament. No hi havia aigua per a veure. I ens vam haver de compaginar amb els regants per a salvar la papereta. Però va ser dur i complicat”. I és que la sequera de 2012 al Matarranya va ser molt intensa.

Crear este assut va tindre la seua complexitat. Sobretot, perquè el riu Algars és frontera natural entre Aragó i Catalunya. “Vam lluitar durant un any perquè has de demanar els permisos a un costat i a un altre. I entre que es posen d’acord, s’ho estudien i trauen una resolució, doncs vam estar un any. Però ja ho tenim aquí”. Gràcies a esta obra, l’aigua de boca està garantida a Arenys de Lledó sempre i quan no hi haja una sequera extrema. La pròpia Casanova va sentenciar que “és una obra que feia molta falta perquè sempre s’ha patit pel mateix. Serà una bona inversió per al poble”.

Més informació: | |