Rafael Monferrer presenta ‘L’explorador Andrés’

comarquesnord.cat . Vilafranca . diumenge, 8 de setembre de 2013 .
Etiquetes: ,

Rafael Monferrer, metge i historiador vilafranquí resident a Castelló, presentava el passat cap de setmana a Vilafranca el seu darrer llibre ‘L’Explorador Andrés (1807-1837)’. Es tracta d’un llibre al voltant del treball d’investigació realitzat per Rafael Monferrer al voltant de la vida de Marcel·lí Andrés, nascut en una familia a Vilafranca del Segle XIX que emigrava a Tortosa. Marcel·lí estudiaria medicina a Barcelona des d’on decidiria empendre les seues aventures com a investigador a l’Àfrica. El fet de que el Rei Fernando VIIè decidira tancar la Universitat de Barcelona va ser clau en aquesta decisió.

Al llibre ‘L’Explorador Andrés (1807-1837)’, Rafael Monferrer compta els viatges del vilafranquí Marcel·lí Andrés al regne de Daomey (conegut actualment com a Benín) on realitzaria diferents investigacions. Això si, abans d’afincar-se en territori africà, Marcel·lí Andrés viatjaria fins a Cuba.

Una vegada superat aquest episodi, L’Explorador Andrés continuaria a Daomey i s’embarcava en direcció a Gabón i la illa de Fernando Poo. A Gabón exploraria els dos rius més importants d’aquest país. A Daomey es faria amic personal del Rei Ghezo.

Marcel·lí Andrés es troba malalt i decideix tornar a Barcelona, però ho fa passant per la illa de Santa Elena. Admirador de Napoleón, que feia poc que havia mort, va voler conèixer l’illa en la que havia estat visitant la seua tumba.

La seua volta a Espanya va ser llarga, passant per Río de Janeiro i La Habana. Va estar a punt de morir quan arribaven a Espanya, concretament a Gibraltar. Es recupera i acaba els estudis superiors de medicina a Barcelona.

‘L’Explorador Andrés’, decideix tornar anar a Tortosa a despedir-se dels seus pares, trobant-se amb una gran epidemia que causa gran mortalitat. Es casa a Tortosa on va tenir una activitat científica i cultural.

Part del llegat que va deixar ha desaparegut. Les anotacions mèdiques escrites la seua vídua li les passa a Graells, íntim amic de l’Explorador que les cedeix posteriorment al fill d’Andrés. El manuscrit del viatge a la mort de Graells passa al Museu Nacional de Ciències Naturals a Madrid. Graells va defensar 2 vegades a Marcel·lí Andrés a Congressos celebrats a la capital d’Espanya.

Marcel·lí Andrés compta amb un carrer a Vilafranca des de fa uns 20 anys. El carrer Explorador Andrés es troba ubicat a la zona de l’eixample del municipi i anteriorment era conegut com a carrer Fuero del Trabajo. També a València, l’Explorador Andrés compta amb diferents reconeixements.

L’Explorador Andrés, un personatge de Vilafranca fill d’una familia que va haver de marxar a Tortosa, explorador pioner i de talla universal que va ser el primer explorador espanyol del Segle XIX en arribar al Golf de Guinea. Maltractat històricament amb notícies que s’han anat deformant i que Vilafranca ha de defensar. Aquest llibre, sense dubte, pot contribuir moltissim en aquesta causa.

Més informació: |