El Matarranya viu un dels estius més tranquils que es recorde pel que fa a incendis forestals

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dilluns, 26 d'agost de 2013 .
Etiquetes:

De moment, l’estiu del 2013 està sent un dels més tranquils que es recorde pel que fa a incendis forestals. De fet, i si analitzem els registres oficials, al Matarranya només s’ha declarat un foc -va ser de categoria conat- des de que va entrar la fase de màxima alerta d’incendis forestals. Va ser el que es va produir el passat 11 de juliol a la Serra de Fontdespatla, molt a prop de la caseta de vigilància de la Picossa. Només va cremar 100 metres quadrats de pinar, i la causa del foc va ser un dels llamps que va caure durant la forta tronada del dia abans.

Estiu força tranquil. I això que el punt de partida era molt preocupant pel gran número de pins i de branques caigudes durant la forta nevada de finals de febrer i principis de març. Més de 200.000 pins i arbres afectats suposava molt combustible tirat pel monte, que s’ha resolt en importants intervencions al territori. De moment, el Matarranya està bastant tranquil en incendis forestals, com tot Aragó en general. En això han influït tres factors molt importants, segons apunte DGA, com són les grans precipitacions que han caigut a primavera i l’estiu, l’operatiu desplegat i la conscienciació dels ciutadans.

Si analitzem els registres de tota la comunitat, a dia d’avui s’han produït un total de 151 focs, davant dels 541 de tot l’any anterior. En el que va d’any, s’han vist afectades 205 hectàrees han estat afectades en els diferents incendis a l’Aragó, produint-se 45 incendis a Osca, 63 a Saragossa i 25 a la província de Terol. Són unes dades molt paregudes a les de l’any 2011, quan es van cremar 201 hectàrees. Això sí, en un total de 442 incendis a tot Aragó. Tot i això, cal seguir treballant i estar molt conscienciat amb el medi ambient. La màxima alerta d’incendis forestals no es tanque fins el 15 de setembre.

Al Matarranya, de moment, només s’han cremat 100 metres quadrats de pinar durant la màxima alerta d’incendis. Va ser un foc per causes naturals, un llamp, que va caure a la Serra de Fontdespatla, al camí que va cap al Mas de la Serra. La ràpida actuació dels mitjans terrestres i aeris va fer que el foc es controlés molt ràpid. En l’extinció del foc van intervindre dos brigades forestals, un helicòpter, una auto-bomba i un APN (Agent de Protecció de la Natura). L’incendi es va donar per extingit a les nou i mitja de la tarde del 11 de juliol.

Més informació: