Matarranya afrontarà una campanya de regadiu amb una reserva hídrica històrica

comarquesnord.cat . Massalió . dimecres, 12 de maig de 2013 .
Etiquetes:

La conca del Matarranya afrontarà una campanya de regadiu amb una reserva hídrica històrica. Entre Pena i les basses laterals de La Trapa i Vallcomuna les reserves d’aigua a 12 de juny estan marcades en 15,15 hectòmetres cúbics. Les pluges de la primavera, però sobretot la intensa nevada de l’1 de març que va fer pujar l’acumulació d’aigua de Pena del 25 al 60 per cent, garanteixen la temporada de regadiu per a la conca sud del Matarranya. Tot i això, des de la comunitat de regants demanen “coneixement” i van recordar que el Matarranya té una conca a la que li costa entrar aigua.

José María Puyol, president de la comunitat de regants del Matarranya, va explicar que enguany “partim de 12,2 hectòmetres a Pena, 2 hectòmetres més a Vallcomuna i 1 altre a La Trapa. Per tant, 2013 pot ser un any històric”. A la vegada, va recalcar la “bona disponibilitat de gestió que hi ha per totes les parts en el tema de l’aigua a esta conca”, i que si estigueren fetes les basses laterals pendents al Tastavins, el Matarranya i l’Algars existiria una reserva d’aigua espectacular. Puyol va dir que la temporada de regadiu té “molt bones perspectives”. Però que faça un any bo no vol dir que s’ha d’abusar.

. Blanc i negre

La situació de 2012 i 2013 ha canviat de forma important. El president dels regants va recordar que “al moment que estem, pel riu baixa molta aigua. En canvi, el 30 de maig de l’any passat ja es va soltar el pantà de Pena”. Per això, Puyol va subratllar la importància de la gestió, perquè “aquí al Matarranya costa que entre l’aigua. Ara tenim grans nivells de reserva i ha entrat molta aigua al Tastavins, Matarranya i Algars, però l’any passat no va caure ni una gota. Ara tenim aigua, però no per això s’ha de soltar l’aigua. S’ha de regar, però no malgastar.

A la vegada, Puyol va fer menció a la “conscienciació”, i va defensar que “als instituts i a les escoles el tema de l’aigua hauria de ser una iniciativa participativa per als xiquets”. Va recordar també que les dos basses laterals del riu Matarranya estan plenes, i que les que estan pendents de fer-se tindrien molt bona reserva. En el marc del Pacte de l’Aigua hi ha previstes basses laterals al riu Tastavins (Comellars, Tastavins i Mont-roig), a la conca del Matarranya (Vall de Beltran i La Figuera) i al riu Algars, que també resoldria els problemes de captació d’aigua de Queretes, Arenys de Lledó, Lledó i Arnes.

Més informació: