Ávila Granados: “El Renaixement és una època on es reprodueixen els problemes sorgits a l’Edat Mitjana”

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dijous, 28 de març de 2013 .
Etiquetes: , ,

El passat Dijous Sant, el conegut escriptor Jesús Ávila Granados va fer, en primícia, la primera presentació de la seu nova novel·la, ‘La sombra del cardenal’, a la Llibreria Serret de Vall-de-roures. En esta obra, l’autor deixa enrere la seua “estimada” època medieval per a endinsar-se al Renaixement. Això sí, sense deixar de banda la temàtica religiosa estretament vinculada en “la història oculta” que ha marcat la seua bibliografia. D’esta manera, durant tot el matí, Àvila Granados, acompanyat pel seu bon amic Joan Panisello, va estar conversant i signant exemplars dels seus lectors.

‘La sombra del cardenal’ és la segona novel·la històrica d’Ávila Granados, conegut pel seu gran nombre d’assajos, i arriba gairebé un any després de ‘El último hereje’, la seua primera incursió en este gènere. Per primera vegada, l’autor abandona l’època medieval i el territori espanyol, per a endinsar-se en la Itàlia del Renaixement. Concretament, l’obra s’ubica al Principat de Trento poc després de finalitzar el històric “Concili”. “El lector viatjarà fins un període molt complicat de la història del món occidental. Exactament, fins l’any 1565, finalitzat el Concili de Trento, moment en el que la zona del Trentino vivia una situació molt complicada pels problemes religiosos degut a l’aparició de la reforma i la contrareforma, i també perquè este territori era molt cobejat pels poders de les zones veïnes”, va aclarir Ávila, qui també va afegir que “tot i que han passat 250 anys de la mort del darrer gran mestre templer i també de l’últim perfecte càtar, els problemes que van iniciar-se en aquells moments perduren… De fet, penso que en part, esta història mostra que la història es repeteix”.

Este context és el protagonista que es deixa analitzar a través d’un viatge pel Trentino que realitzen els dos personatges principals i que els portarà retrobar-se amb el seus orígens. “El viatge, gairebé iniciàtic diria jo, que fan els dos protagonistes serveix per a que el lector conegui les característiques d’esta meravellosa zona d’Itàlia en la que es reflecteixen les lluites de poder que van tenir lloc per aquells anys a nivell europeu”, va explicar l’escriptor, qui també va voler destacar que “a l’igual que en altres obres, este llibre també conté molta història oculta. Tot i que és una ficció, les seues pàgines contenen moltes dades extretes de la cultura popular i la tradició oral del Trentino que he pogut recopilar durant els meus viatges a la zona”.

El poc temps, passat des de la posada a la venda de ‘La sombra del cardenal’ i la seua presentació oficial, van fer que l’autor encara no hagués rebut gaires comentaris dels lectors ni de la crítica. Si bé, finalment, Ávila Granados va anunciar que “la veritat és que en el que poc que porta a la venda ha despertat molt d’interès. De fet, fins setembre estaré presentant-lo a diversos llocs de Madrid, Barcelona, Astúries… També m’han trucat per a fer-ho a l’ambaixada italiana i m’estan preparant una gran presentació a la ciutat de Trento…”

Més informació: | |