El consistori de Calaceit anuncia un deute municipal de 1,3 milions d’euros

comarquesnord.cat . Calaceit . dimecres, 17 d'octubre de 2012 .
Etiquetes: ,

Calaceit és, possiblement, el municipi que acumula el deute més gran del Matarranya. Les xifres d’endeutament de les arques municipals van eixir la setmana passada a la llum dins del tens plenari que va albergar la Casa de la Vila dijous, i que parlen de més de 1,3 milions d’euros de dèficit. Un deute que segons l’alcalde de Calaceit, Josep Maria Salsench és d’uns 1.220 euros per habitant, la qual cosa ens diu que “l’ajuntament està empenyat” i que fins d’aquí a “10 o 12 anys no es podrà aixecar el cap”.

Salsench (PP) va explicar als micròfons de Ràdio Matarranya que els comptes oficials marquen que entre la societat Calaceit Activa i l’Ajuntament el deute supera els 1,3 milions d’euros, que “són més de 200.000 pessetes per habitant”. Salsench va recordar que l’antic equip de govern parlava d’un endeutament de “300.000 euros, però ens hem trobat en 1,3 milions”, la qual cosa fa que “enguany només hem fet que pagar deutes i encara ens queda una barbaritat”.

. “Tres legislatures perdudes”

L’alcalde de Calaceit va ser més concret i va remarcar que “s’han gastat el de tres legislatures” i que “d’aquí a 10 o 12 anys no es podrà aixecar el cap”. Salsench va dir que gastant tant “es poden fer moltes coses, però després que no enganyin. És cert. S’han fet moltes coses, algunes subvencionades, però també se’n deuen moltíssimes. I això, per a un poble com Calaceit, és terrible. És tindre 10 o 12 anys a un poble ofegat”, va incidir Josep Maria Salsench.

En aquest sentit es va referir el regidor d’Entesa per Calaceit, Paulí Fontoba, qui va dir que “si volem cobrir el deute que tenim, hem de parlar de tres o quatre legislatures sense fer res”. Fontoba, que en el passat ple va trencar el pacte de govern amb el PP, va explicar que “la nostra obligació és pagar a distribuïdors i a la gent que devem diners”. Per això, “cada vegada que arriben diners es destinen a distrïbuidors”. Per al regidor d’Entesa, “això és molt seriós”.

. Residència, polígon, Reindus…

Paulí Fontoba va recordar que “s’ha acumulat un deute que no només ve de la passada legislatura”, encara que “evidentment, va ser una cosa exagerada el deute que vam rebre”. El regidor d’Entesa va explicar que en l’anterior legislatura (2003/07) “ens vam trobar que el partit que governava (en aquest cas el PP) feia la residència” i aquesta va rebre “uns ajuts finalistes amb el pagament de l’estat” que finalment es van destinar a unes altres coses.

Al respecte, Fontoba va destacar que “això va obligar al govern entrant a traure un crèdit de 490.000 euros perquè els diners que havien arribat per a acabar la residència s’havien destinat a unes altres”. Tot això representava “problemes molt seriosos, i a més judicials”. Al marge d’això, Fontoba va recordar que “també tenim el polígon, Reindus, i hem hagut de renunciar a coses”, i que tot i que alguns deutes són per retorn de crèdits, aquest “s’han de tornat i els haurà de pagar la gent”.

Més informació: |