Es descobreix a Morella una nova tortuga mesozòica

comarquesnord.cat . Morella . dijous, 4 d'octubre de 2012 .
Etiquetes:

Notícia d’impacte en el camp de la paleontologia dels Ports. Aquest dijous s’ha donat a conèixer la descripció d’una nova tortuga en el registre fòssil espanyol. Es tracta d’una nova espècie, la Brodiechelys royoi, que va habitar fa uns 110 milions d’anys, durant el Cretàcic Inferior, en la comarca. El principal exemplar va ser arreplegat fa uns anys com a conseqüència dels controls paleontològics desenvolupats en la pedrera d’argila del Mas de la Parreta, en la localitat de Morella. Encara que era una tortuga d’aigua dolça, Brodiechelys royoi va habitar aquesta zona en un període en què la costa es trobava molt pròxima, i fins i tot cobria l’àrea en alguns moments. És el primer vertebrat descrit com a nova espècie en el registre fòssil dels Ports.

El paleontòleg morellà, José Miguel Gasulla, forma part de l’equip que ha aportat aquesta nova espècie, al costat d’Adán Pérez-García, de la Universitat Complutense de Madrid i Francisco Ortega, del Grup de Biologia Evolutiva de la UNED. Un grup d’investigació responsable de treballar habitualment en el registre fòssil de Morella. Per a Gasulla, este dijous és un dels dies més importants de la seua carrera “és una satisfacció i un orgull poder ensenyar al món una nova espècie de tortuga, un descobriment que de ser un dinosaure tindria una repercussió mundial”. El paleontòleg local explicava que “a nivell científic i mediàtic és una gran notícia, el reconeixement a l’esforç i treball a peu de camp de moltes hores, perquè és la primera vegada que taxem una espècie nova en La Parreta”.

El passat mes de maig es van realitzar les últimes excavacions de l’equip en aquest jaciment, encara que es treballa regularment per a no perdre el seguiment. Durant aquelels actuacions, es va confirmar l’estudi que ha tret a la llum aquesta nova espècie “a més, creiem que en poc termini de temps podrem tenir novetats sobre altres exemplars després de 12 anys d’investigacions” assenyalava Gasulla. El nom de la nova tortuga, Brodiechelys royoi, no és per casualitat. La denominació és en homenatge al paleontòleg castellonenc, José Royo i Gómez, pioner en l’estudi dels dinosaures i altres rèptils fòssils espanyols, i que va estudiar els fòssils de Morella durant les primeres dècades del segle XX. Per a José Miguel Gasulla “és un reconeixement merescut, ja que Royo va ser el primer científic espanyol que va tractar el tema de dinosaures en profunditat”.

Morella és una de les localitats amb més tradició en la paleontologia dels dinosaures ibèrics i, de fet es coneixen referències a rèptils mesozoics morellans des de fa quasi un segle i mig. No obstant això, a més de nombrosos dinosaures herbívors i carnívors, en les capes d’argila roja de Morella s’han identificat fins avui més de vint formes diferents d’animals, com a peixos (incloent taurons), amfibis, tortugues, fardatxos, plesiosauris, cocodrils i pterosaurios. Fins ara no havia sigut descrita cap nova espècie de vertebrat en aquests jaciments.

Brodiechelys royoi va ser una tortuga de petita grandària, lleugerament superior a vint centímetres, amb una forma de vida molt semblant a la dels galàpegs actuals. Aquesta tortuga presentava una superfície de la closca característica, en la qual serien molt evidents una sèrie de solcs profunds divergint en forma de ventall. La presència d’aquesta tortuga a Morella ajuda a comprendre les relacions de la fauna de rèptils fòssils ibèrica de fa més de 100 milions d’anys amb la d’altres regions. Així, una altra espècie de Brodiechelys ha sigut prèviament reconeguda a Gran Bretanya, un país on la fauna de cocodrils i dinosaures del Cretàcic Inferior és molt semblant a la que coneixem a Morella. Brodiechelys royoi no solament ens permet identificar una estreta relació entre la fauna de tortugues europees, si no que pot relacionar-se amb grup de tortugues abundant i divers a Àsia en aquell moment. Per tant, aquesta troballa permet reconèixer la relació de parentiu entre les faunes de tortugues de tots dos continents, interpretant-se que alguns grups van poder haver-hi migrant des d’Àsia a Europa.

De fet, revisant les velles col·leccions de Morella, s’ha pogut comprovar que les restes de Brodiechelys royoi probablement eren coneguts en la regió des de finals del segle XIX, encara que mai s’havia disposat d’exemplars determinables fins al descobriment dels quals es descriuen ara.
 Aquest particular Parc Juràsic de l’interior de Castelló és un dels més rics d’Espanya. En aquesta zona de la Parreta s’han trobat més de 3.000 peces de vertebrats i dinosaures. Molt prop d’allí està Sant Antoni de la Vespa on es va trobar l’any 2008 tres esquelets articulats de dinosaure herbívor del tipus sauròpode, mentre que a pocs quilòmetres està el jaciment Anna de Cinctorres que també és ric en restes d’aquest tipus i com afirmava Gasulla “encara queda molt per descobrir”.

. Vídeo . José Miguel Gasulla: “És una bona notícia per a la paleontologia a nivell nacional”

Més informació: