El Matarranya tindrà una ruta per conèixer tots els seus vestigis rupestres

comarquesnord.cat . Matarranya . dimarts, 24 de juliol de 2012 .
Etiquetes: , ,

Gràcies a una subvenció concedida pel Ministeri de Cultura en el passat exercici, en base a la convocatòria d’ajuts per a béns declarats Patrimoni Mundial, la Comarca del Matarranya ha desenvolupat durant els últims mesos dos projectes. Per un costat tenim l’elaboració d’una Guia d’Art Rupestre i també una ruta anomenada ‘Els Primers pobladors’.

El passat 29 de juny es va presentar la Guia Art Rupestre de la Comarca del Matarranya, on s’hi recullen totes les manifestacions d’art rupestre de la Comarca del Matarranya amb la finalitat d’impulsar la difusió i coneixement d’aquests béns declarats Patrimoni Mundial per la UNESCO el 1998. El llibre l’ha escrit el doctor en Prehistòria Manuel Bea, tècnic arqueòleg de l’Àrea de Prehistòria de la Universitat de Saragossa després de dur a terme un ardu treball d’investigació des de l’any 2008 i l’estudi de les pintures aplicant les noves tecnologies digitals, el que ha permès obtindre òptims resultats, com és l’aparició d’una nova figura en l’abric de les Caigudes de Salbime de Massalió. El caràcter divulgatiu de la guia s’accentua amb les il·lustracions de David Guirao, que ens ajuden a comprendre millor l’Art Llevantí i la gent que les van pintar.

D’altra banda, s’ha creat una Ruta de Patrimoni anomenada ‘Els Primers Pobladors’. El seu recorregut se centra en el Barranc del Calapatá, que transcorre entre els termes de Calaceit i Queretes i desguassa al riu Matarranya a l’altura del terme de Massalió, connectant aquesta ruta amb el sender de PR que va paral·lel al riu Matarranya i amb la Via Verda, tant des de l’Estació de Queretes com pel seu pas per la Vall del Tormo. En senyalitzar la ruta quedarà homologada com a itinerari eqüestre, podent-se fer també a peu, en bicicleta, i en vehicles tot terreny (a excepció de diversos trams).

En aquest cas, l’art rupestre ens serveix d’excusa per conèixer una de les zones més belles i originals d’Espanya. La ruta ens submergeix en el passat permetent-nos gaudir d’un contrast de paisatges naturals de gran bellesa (camps de cultiu d’oliveres mil·lenàries, vinyes, i ametllers, esquitxats per petites taques forestals, i un paisatge de ribera del riu Matarranya) esquitxats per nombrosos vestigis culturals de diferents èpoques com ermites, poblats ibèrics, sínies, construccions tradicionals…

L’art rupestre és aquell que es realitza sobre les parets de les roques, ja sigui pintat o gravat. L’art va aparèixer fa més o menys 23.000 anys en el Paleolític Superior. A la Comarca del Matarranya hi ha nombrosos abrics rocosos amb pintures d’època mesolítica o neolítica, pertanyents al denominat Art Rupestre postpaleolític (és a dir, posterior al període Paleolític al qual pertanyen les famoses pintures de la Cova d’Altamira de Cantàbria). El 2 de desembre de 1998 la UNESCO declara Patrimoni Mundial les Pintures Rupestres de l’Arc Llevantí per constituir un testimoni únic i excepcional d’una civilització desapareguda. És un art narratiu, ja que són documents de primera mà que ens descriuen com vivien els pobles prehistòrics que ens van precedir. I precisament va ser a la Comarca del Matarranya on es va descobrir l’art rupestre Llevantí. El 1903, Joan Cabré va descobrir en l’abric de la Roca dels Moros del Barranc del Calapatá, a Queretes, aquest nou art anomenat Llevantí.

Sota el títol genèric d’Art postpaleolític es coneixen diversos estils pictòrics: esquemàtic i llevantí, representats tots dos a la Comarca del Matarranya. Dins de l’estil Llevantí Clàssic es representen figures animals de forma naturalista, de manera que els cérvols, bous, cabres… presideixen la roca majestuosament, éssers humans en actitud de repòs o en moviment, és a dir, a la carrera, sent molt habituals els arquers . L’estil esquemàtic suposa la representació plàstica amb els mínims elements formals: homes i animals queden reduïts a línies, amb un sentit simbòlic-religiós.

Aquesta Ruta es promocionarà a través d’un fullet i pàgina web en la qual s’inclouran també les Pintures de La Fenellassa. Durant l’exercici 2008, el Ministeri de Cultura va concedir a la Comarca del Matarranya una subvenció en matèria de Patrimoni de la Humanitat que es va destinar a protegir i restaurar els jaciments de “La Fenellassa”, al terme municipal de Beseit, “Els Gascons” i “La Roca dels Moros”, tots dos al barranc del Calapatá, terme municipal de Queretes.

Per això, la posada en valor dels enclavaments amb art rupestre de la Comarca del Matarranya apareix com un element de primer ordre. La difusió dels resultats obtinguts, així com la possibilitat d’apropar al públic en general el patrimoni Mundial que atresora la comarca. A través de la difusió aconseguirem que el patrimoni sigui conegut i gaudit per la societat. La finalitat és crear un producte turístic de qualitat utilitzant el patrimoni arqueològic com a recurs, ampliant l’oferta turística de la Comarca del Matarranya com a factor de desenvolupament rural.

Més informació: | |