La Universitat de Saragossa es posiciona en defensa del català d’Aragó

comarquesnord.cat . Matarranya . dimecres, 27 de juny de 2012 .
Etiquetes: , ,

“El català perviu a Aragó”. Sota aquest lema s’ha posicionat el professorat de l’àrea de Filologia Catalana de la Universitat de Saragossa, María Rosa Fort, Javier Giralt, Maria Teresa Moret, que davant la presentació pública de l’esborrany de la Llei d’ús, protecció i promoció de les llengües i modalitats lingüístiques pròpies d’Aragó, ha mostrat la seua preocupació i futura aplicació de la llei de llengües.

En concret, la Universitat de Saragossa destaca que la comunitat científica reconeix el català com a llengua parlada a la Franja d’Aragó (que abasta zones de les comarques de la Ribagorça, la Llitera, Baix Cinca, Baix Aragó-Casp, Matarranya i Baix Aragó), la mateixa que s’utilitza al Principat d’Andorra, a Catalunya, al País Valencià, a les Illes Balears, al Carxe, a L’Alguer (Itàlia) i al Rosselló (França).

A més, els filòlegs consideren que el català forma part del patrimoni lingüístic i cultural de la Comunitat Autònoma d’Aragó, així com que les investigacions que s’han realitzat fins ara a la Universitat de Saragossa sobre el català a Aragó, ratifiquen que a la Franja d’Aragó es va parlar i es parla català. Per això, consideren “il·lògic pretendre legislar sobre una llengua sense nom” que es presenta en avantprojecte con circumloqui ‘llengua aragonesa parlada en l’àrea oriental de la Comunitat Autònoma’.

Els experts en matèria lingüística afegeixen que es lamenta profundament que el Govern d’Aragó no doni cap crèdit al treball seriós i rigorós desenvolupat pels professors de l’àrea de Filologia Catalana de la Universitat de Saragossa, qui, a més, sempre han col·laborat i assessorat en matèria lingüística a les institucions autonòmiques, comarcals i locals que així ho han requerit. Els filòlegs tanquen que “el seu ensenyament és l’única mesura immediata per assegurar la seua normalització”.

Més informació: | |