La major troballa paleontològica dels Ports, abandonada baix d’una escala

20120611_dinostroballa_660x
comarquesnord.cat . Castelló . dilluns, 11 de juny de 2012 . 1 comentari
Etiquetes: ,

Una de les majors troballes paleontològiques de la nostra comarca es troba baix d’una escala del centre Penyeta Roja de Castelló, partida en dos i amb plastics al damunt. Al mes d’agost es compliran quatre anys del descobriment paleontològic a Sant Antoni de La Vespa que es va considerar com un dels més complets i importants de tota Europa. Un equip d’investigadors van trobar al 2008 les restes d’un esquelet de dinosaure Sauròpode que va viure fa més de 120 milions d’anys, al període del Cretàcic Inferior. Per la posició en que es va poder treure del terra, gran part de la seua estructura òssia estava intacta, el que va afavorir que es considerara una de les troballes més espectaculars dels darrers anys. Les autoritats no van dubtar en visitar el lloc al moment, entre d’elles la llavors consellera de cultura, Trini Miró, així com van enviar comunicats de la Generalitat Valenciana presumint del descobriment. Els mitjans de comunicació amb més notorietat d’Espanya van escollir aquesta informació com una de les més ressenyables d’aquell dia.

Els treballs formaven part de la 2a fase d’excavacions en el jaciment. Una zona en la que es va començar a actuar al 2005 i de la que s’ha extret molt de material en les dues fases portades a terme. Rica en Sauròpodes, dinosaures de grans dimensions, amb colls llargs, que podien aplegar als 20 metres de longitud. Les troballes fins al moment allí demostren l’acumulació d’esta espècie.

El passat dijous, a Castelló, es va presentar la restauració de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració (IVACOR) d’una petita part del que es va trobar al terme de Morella, però no de la ‘mediàtica’ fase. En este cas, dues potes que es van descobrir abans del 2008 que s’exhibiran al Museu de Belles Arts durant tres mesos. No es coneix si la localitat dels Ports podrà exposar també les peces restaurades que es van trobar al seu terme. Entre els assistents, el director de Castelló Cultural, Vicent Farnós, que també visitaria el jaciment a l’agost de fa quatre anys. Però, on està la part central d’aquest tresor paleontològic, que es va trobar al 2008 i va portar a tantes autoritats a Sant Antoni de La Vespa? La resposta és per indignar-se: abandonada baix d’una escala i partida per la meitat.

El procés de conservació i trasllat d’una peça d’aquestes dimensions va ser laboriós. Una part de l’equip de l’excavació conjunta realitzada per l’Institut Català de Paleontologia i la Universitat Autònoma de Madrid, amb la presència d’un dels co-directors del jaciment, van tractar cuidadosament els fòssils. Entre les parts a traslladar estaven bona part de la pelvis, vèrtebres i costelles d’aquest Sauròpode. El bloc del tronc el composaven peces de fins a metre i mig de longitud. Per lo tant, el procés era complex i s’havia de fer amb molta cura. Cobririen l’esquelet amb poliespán, amb una estructura metàl·lica i de poliuretà. L’objectiu era traslladar-lo fins a Castelló, a les dependències de Penyeta Roja on està l’IVACOR, per tal de ser restaurat. Al maig del 2009 es realitzaria el trasllat. Amb una forma de gran roca d’uns 3.000 quilos de pes, una ploma d’una empresa morellana es va encarregar d’alçar-lo del terra on es va trobar i, amb l’ajut d’una excavadora, col·locar-lo al damunt al camió. El paleontòleg Francisco Ortega resumia el moment com de “tensió, però tot ha anat bé per tal de portar la peça a una zona segura”.

El lloc no va ser massa segur. Una vegada a Penyeta Roja, degut a les grans dimensions de l’objecte, va ser dipositat baix una escala. Uns mesos després, degut a unes obres en eixa part de l’edifici, es va partit l’estructura en dos i es va col·locar en dues parts per tal de molestar el mínim possible i encaixar millor en la mateixa escala. No es podia accedir a la peça al haver-hi una tanca, però els obrers si podien fer-ho i li van trobar una utilitat: per deixar fem al damunt. Actualment està al mateix lloc cobert amb uns plastics. Curiosament, el moment de l’arribada d’una de les troballes més importants de la història de la paleontologia dels Ports a Penyeta, il·lustra un dels panells informatius de la mostra inaugurada este dijous.

El propi Ortega considerava fa tres anys l’esquelet trobat a Sant Antoni de la Vespa com únic “la peça, l’exemplar, és lo suficientment singular, cridaner i important com per a merèixer ser exhibit al públic”. En aquest sentit, reivindicava que “es tindran que donar les condicions de mostrar un material tan gran i complex, així com un entorn per transmetre la notorietat, per lo que esperem tots que acabi en un museu”. Apart, un altre dels objectius del trasllat a Castelló era “iniciar un procés d’investigació, després del treball de camp i tancada la segona fase d’excavacions, toca fer un anàlisi del que hem trobat” assenyalava el director de l’excavació.

Tres anys després, no s’ha trobat un museu per acollir aquest tresor. A falta de MUDIM, que segons Farnós “està hivernant i continua latent”, de moment el que es va considerar com un dels descobriments més importants i complets d’Europa es troba abandonat i baix d’una escala on el poden ‘gaudir’ partit en dos els estudiants del centre Penyeta Roja.

Més informació: |

1 comentari

  1. Esta gent són insuperables!! El responsable d’açò deurie de respondre davant un tribunal!