Preocupa la temporada de sega, amb una canya baixa i una espiga poc (o gens) granada

20120607 Agricultura PreocupacióSega_660x

Etiquetes: ,

Les últimes notícies associades al sector primari són, si més no, preocupants. Si el futur del sector del ‘gorrino’, clau en el Matarranya, està pendent d’un fil davant la posada en marxa de la nova Normativa de Benestar Animal a partir de 2013, les informacions associades amb l’agricultura tampoc acompanyen al camp. La falta de precipitacions no només fan perillar les collites d’alguns llenyosos de la nostra comarca, sinó que la sega i els sembrats també s’han vist castigats per esta sequera que pareix no acabar.

I és que ha començat la temporada de sega, amb una previsió de producció que s’espera prou escassa. La canya de la palla està baixa, i l’espiga poc (més bé gens) granada. La falta de precipitacions i el recent ascens de les temperatures al Matarranya han dibuixat uns camps de sembrats amb les arestes aixecades i de color blanc, uns clars símptomes que demostren que els ha faltat aigua i que no han granat suficient. I això repercutirà en la producció de palla, que podria caure fins a la meitat esta temporada.

. ‘Vendre el burro per comprar palla’

Segons va explicar l’agricultor i ramader oví de Valderrobres Alberto Riba, “ara ha començat la sega i el producte de farratge no condueix pràcticament gens”, afegint que “s’ha assecat tot molt prompte. Ha avançat tot molt de pressa, no ha granat gens bé i serà un any cru al respecte”. En este context, Riba va considerar que els sembrats “no han crescut com és habitual”, i la producció de canya ha quedat a meitat. “Entre que n’hi ha poca i la palla està molt seca, et poses a empacar i no n’ix gens”, va afegir Riba.

L’agricultor i ramader de Valderrobres va recordar que “serà un any que s’arreplegarà poc menjar a la primavera, que mos anava molt bé per a l’hivern. Com aquell que diu, ‘mos tocarà vendre el burro per comprar palla’, i és veritat perquè s’ha arreplegat poc”. En este aspecte, Alberto Riba va remarcar la preocupació del sector, que comparteixen la inquietud de que si els mesos de setembre i octubre no són plujosos i no fa un hivern més bé moderat, “alguns pagesos hauran de tancar la porta”.

. Pinsos, especulació i preu de la pell

I és que els agricultors i ramaders extensius del Matarranya han denunciat en diverses ocasions que el passat hivern ha estat molt cru, no ha plogut gens, i tot això ha obligat a comprar pinsos i farratges cada vegada més cars. A això s’hi sumen altres problemes, com l’especulació, el no deixar fer segones collites en zones de regadiu, l’especulació o l’abaixada del preu de la pell, que poc dibuixar un panorama insostenible per al sector agrari. Com bé tanca Riba, si això no canvia, “mos pegarem una pessigada de dits molt forta”.

Més informació: |