Una conferència explica en detall el “Carro Triomfant” del Sexenni

20120414_xerradacarrotriomfant_660x
comarquesnord.cat . Morella . dissabte, 14 d'abril de 2012 .
Etiquetes: , , , , ,

Molts són els elements que fan característiques les festes més grans que viu la ciutat de Morella cada sis anys. A banda de l’engalanament dels carrers amb el paper arrissat i l’esplendorositat de les danses i els quadres bíblics, hi ha altres elements que també són propis del Sexenni. En este cas, les Sales Gòtiques de l’Ajuntament de Morella han acollit una conferència impartida per Julià Pastor Aguilar que ha versat al voltant del Carro Triomfant. Obrint l’acte, un dels alets del Gremi de Professions, Indústria i Transport, al qual pertany esta figura. José Agustín Amela faria un breu discurs agraïnt a Julià Pastor la seua disposició per tal de donar a conèixer aspectes del Sexenni de Morella. Després de les paraules de l’alet, començaria una conferència que s’allargaria una vora una hora.

El Carro Triomfant és la principal aportació del Gremi de Professions, Indústria i Transport, un dels més nombrosos de les sexennals posat que acull a persones de tres sectors distints. El Carro l’integren un grup de xiquets que representen, entre altres virtuds, la prudència, la fortalesa, la fidelitat, la fe, la caritat o l’esperança. A més, un dels menuts presideix l’estampa, com a portador de la bandera d’armes de la ciutat i monograma de María.

Julià Pastor ha explicat els personatges que conformen el carro, un total de 10, dividits en les quatre graderies que posseeix. També d’altres detalls com les cintes que porten dos àngels al capdavant i que simbolitzen l’arrossegament del vehicle. El Carro Triomfant es transportat per joves de Morella, que se situen en la part inferior del mateix i són dirigits per altres companys. Data del segle XIX i és obra de l’artista morellà Cruella. Està pintat amb frescs al oli amb al·lusions celestials. Estes dades, entre altres, van conformar una xerrada que descobriria un poc més de la història que guarden els components de les processons de les festes sexennals.

El Carro Triomfant participarà en els distints retaules del Sexenni, especialment amb més protagonisme el divendres 24 d’agost, dia en el qual s’encarregarà de l’organització de la festa el Gremi de Professions, Indústria i Transport.

. Vídeo . Morella coneix en detall el Carro Triomfant

Més informació: | | | | |