S’inicia el procés per a protegir la pedra en sec de Vilafranca

20120313_pedraensec_cinta_660x
comarquesnord.cat . Vilafranca . dijous, 22 de març de 2012 .
Etiquetes: , ,

La important trobada de la pedra en sec celebrada a Vilafranca a finals del mes d’octubre, llançava diferents possibilitats de futur al voltant d’aquest patrimoni. Una d’elles era la d’aconseguir alguna figura de protecció que puga cobrir a la pedra en sec, matèria totalment desprotegida en l’actualitat. Una de les ponències presentades, la d’Arturo Zaragozá, girava al voltant d’aquesta qüestió.

Zaragozá és tècnic de Cultura a la Conselleria i Acadèmic Numerari de la Reial Escola de Belles Arts de Sant Carles a València. Precisament amb ell es reunien a Castelló el Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Víctor Tena i els representants de l’Associació ‘Tota Pedra fa paret’, Julio Monfort i Francesc Miralles. A més es va presentar un extracte de l’inventari del patrimoni de pedra en sec que s’està realitzant des de fa temps a Vilafranca.

Es calcula que a Vilafranca poden haver fàcilment unes 1.500 casetes de pedra en sec. Existeixen zones com el Pla de Mossorro, les Virtuts o la Parreta molt ben conservades i en les que s’han creat rutes de visita al voltant del Museu de la Pedra en Sec. Ara es tracta de delimitar les zones del terme a protegir.

Vilafranca i bona part dels seus pobles veïns, tant de les comarques dels Ports, l’Alt Maestrat, l’Alcalatén o el Maestrazgo de Teruel compten amb un important patrimoni de pedra en sec. Les proteccions, en cas de materialitzar-se podrien ser un punt de partida per en aquesta matèria. A més, per la seua importància en la pedra en sec, Vilafranca podria ser pionera en aquest tipus de protecció.

Unes primeres reunions que estan servint com a punt de partida per aconseguir protegir aquest patrimoni. El primer pas seria anomenar-lo Bé de Rellevància Local, per intentar que es convertiren posteriorment en Bé d’Interés Cultural o que sap si algún dia, la pedra en sec arriba a convertir-se en Patrimoni de la Humanitat.

Més informació: | |