Lo sector primari veu amb bons ulls les precipitacions tot i el mal que ha fet la sequera

20120322_SectorPrimariPrecipitacions_660x
comarquesnord.cat . Matarranya . dijous, 22 de març de 2012 .
Etiquetes: , ,

Les precipitacions que van caure entre el dimarts i dimecres al Matarranya han estat vistes amb bons ulls per sector primari. La forta sequera que arrossegue el camp, amb nul·les precipitacions des d’inicis de desembre, se paliarà en part per les últimes precipitacions, que hauran de complementar-se amb los mesos plujosos de la primavera. L’aigua ha estat molt ben rebuda, perquè en només 12 hores va caure més precipitació que en tot lo que es portave de 2012.

Al Matarranya, en xifres van caure 23,2 litres a Mont-roig, 26,4 litres a Vall-de-roures, 25,7 litres al Pantà de Pena i 26,0 litres a Valljunquera. Unes precipitacions menys rellevants si es comparen amb les que van caure tocant los Ports (uns 100 litros a Horta de Sant Joan) però igual de bones si s’analitzen los mesos de sequera que s’han patit. Des del sector primari del Matarranya, estes pluges han estat vistes amb bons ulls i es reconeix que “han arribat en un bon moment” tot i les pèrdues de l’hivern.

Alberto Riba, ramader del sector oví del Matarranya, va apuntar que estes precipitacions “són molt bones. Han arribat en un bon moment. Hem tingut moltes pèrdues a l’hivern, que han segut uns mesos de molt de gasto. Però encarem la primavera en la que podem tindre bastants pastos i una bona collita”. La ramaderia extensiva ha estat un sector molt afectat per la sequera perquè “s’han hagut de comprar farratges a fora. I s’ha trobat poca cosa, molt cara i a vegades de dubtosa qualitat”.

En este context, lo món ramader i agrícola del Matarranya va reconèixer que “l’aigua, arribo quan arribo, sempre és ben rebuda”, i que si les precipitacions “hagueren tardat quinze dies més, lo mal hagués estat terrible”. La pluja també serà bona perquè ara es comence a treballar en los sembrats i els farratges, que enguany no s’esperen tan grans i això afectarà en la palla que es recullo. De cara a les setmanes de maig, també faran falta més precipitacions perquè els sembrats puguen granar.

Al marge de la pastura, però, una de les collites que està patint les pitjors conseqüències d’esta temporada tan seca és la de l’ametlla. En este context, José María Puyol, president de la Conca del Matarranya, va recordar que “en recs no tindrem problema”, però ara mateix lo gran problema lo tenim amb los ametllers sense recs de suport”, i que “si en los pròxims mesos no reben un mínim de 100 litres de precipitació, la collita pot ser un desastre total. I no sol això, sinó que algunes plantacions poden morir”.

Més informació: | |