L’episodi de pluja i neu deixa 47,4 l/m2 a Morella i fins a 18 cm de neu a Vilafranca

20120222_morellanevadaahir_cinta_660x
comarquesnord.cat . Morella . dijous, 22 de març de 2012 .
Etiquetes: , ,

L’episodi de pluja i neu de començaments de la primavera a la comarca dels Ports ha deixat, fins al matí de dijous, ha deixat uns bons registres pel que fa a la precipitació que, si bé no acaben de pal·liar la sequera que arrossega el nostre territori, si ajudaran a fer-lo un poc més suportable.

D’aquesta manera, als 33,5 l/m2 caiguts a Morella el dimarts dia 20 cal sumar els 13,9 l/m2 de dimecres, el que fan un total de 47,4 l/m2 en només dos dies. La falta de precipitacions esfa evident al recordar que, aquest mes de març que ja acaba, acumula en total 50 l/m2, recollits la major part en poques hores. En els tres mesos que portem d’any, Morella ha registrat un total de 90,1 mm de precipitació, segons apunta l’observador Juan Amela.

Les dades a Vilafranca no són tant remarcables. En aquesta zona de la comarca dels Ports, si bé les precipitacions ja començaven el dilluns 19, amb 0,9 l/m2, no han estat tant generoses en total. El dimarts 20 recollien 21,1 l/m2 i el dimecres 21 només 4,4 l/m2, el que dóna un total de 26,4 l/m2. Això sí, el volum de neu és remarcable. El dia 21, a les 8 del matí hi havia 18 cm de neu, que baixaven fins a 8 a les quatre de la vesprada d’eixa mateixa jornada.

Les temperatures també han sigut un dels aspectes més comentats aquests dies pels veïns. En pocs dies s’ha passat de registres primaverals que rondaven els 20ºC de màxima a dades que fregen els zero graus. Si el dimarts 20 es registrava només 1,0ºC de mínima, els dos dies posteriors aquesta dada s’ha quedat en -0,5ºC a Morella i ha tingut la dada més extrema de -3,5ºC a Vilafranca durant la matinada de dimecres a dijous.

. Neu de primavera

La neu va fer acte de presència als Ports aquest dimarts, sobre les vuit de la tarda. Va nevar durant gran part de la nit, la qual cosa ha fet que la ciutat apareguera tenyida de blanc l’endemà. La pluja, la pujada de temperatures i l’alt component d’aigua en la neu, ha fet que aquesta s’estiguera fonent durant tot el dia.

Els accessos a la ciutat no han registrat problemes i la nacional tampoc. La brigada del consistori també va treballar durant tot el matí de dimecres per eliminar la neu dels punts més conflictius per a vianants i vehicles. El regidor de desenvolupament rural, Rafael Pallarés, ha destacat que “aquesta precipitació en forma de neu és una gran notícia per als agricultors d’aquesta zona, ja que en fondre’s es va a apovechar íntegrament”. A més, indicava que “la sequera dels últims mesos feia que el camp ja necessités una precipitació com aquesta”.

A Vilafranca des de les 6.30h del matí de dimecres han treballat les màquines llevaneu per evitar el bloqueig de les carreteres i abans del migdia els accessos a Vilafranca no presentaven ja problemes ni complicacions.

Més informació: | |