La Fundación Dieta Mediterránea premia a les oliveres mil·lenàries de la Taula del Sénia

comarquesnord.cat . Barcelona . dijous, 22 de març de 2012 .
Etiquetes: , ,

El projecte de l’oli i les oliveres mil·lenàries del Territori de Sénia rebrà un dels set diplomes d’honor de la Fundación Dieta Mediterránea per “possar en valor i ajudar a preservar un dels pilars de la dieta mediterrània”, com és l’olivera i l’oli d’oliva.

Aquesta decisió s’ha pres pel IX Congrés Internacional de Barcelona sobre la Dieta Mediterrànea i el lliurament dels premis és el dimecres 28 de març a les vuit de la vesprada al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. L’acte, que comptarà amb la presència de les màximes autoritats de la ciutat, també lliurarà el seu màxim guardó -el “Premi Fundación Dieta Mediterránea” a Michelle Obama, la primera dama dels Estat Units d’Amèrica per haver promogut el programa “Let’s Move”.

El projecte de promoció de l’oli i les oliveres mil·lenàries és un dels més ambiciosos que porta endavant la Taula del Sénia, mancomunitat que agrupa a pobles del nord de Castelló i del sud de Terol i Tarragona que tenen problemàtiques semblants i per als que es busquen solucions conjuntes, com ara la promoció turística i gastronòmica, entre altres tantes. En la darrera fira internacional de turisme de Madrid, FITUR, es va nomenar embaixador “urbi et orbi” del conjunt d’Oliveres Mil·lenàries del Territori del Sénia al conegut actor Juan Echanove.

. Taula del Sénia

El Territori del Sénia és el lloc de tota Espanya amb la major concentració d’oliveres monumentals i el lloc on es poden trobar alguns dels majors exemplars de la Península i fins i tot de tot l’arc Mediterrani. En la catalogació que s’ha portat a terme, per al seu control i protecció, el nombre d’oliveres mil·lenàries comptabilitzades va ser de 4.157.

La potenciació del oli que es produeix amb el seu fruit i la salvaguarda d’aquestos monuments vius, ha estat l’objectiu que s’ha marcat el projecte impulsat per la Taula del Sénia. El primer fruit del projecte pilot ha estat la producció d’oli diferenciat amb quatre marques. Una entitat de certificació agroalimentaria ha controlat el procés de la collita, el·laboració i envasat del producte de cadascuna, que també s’ha sotmés a analisis i pannells de cata oficials, obtenint una qualificació d’oli verge extra.

És un oli color verd daurat, amb un aroma afruitat d’intensitat mitjana-alta que recorda l’herba recent tallada amb matissos d’atmetlles i nous verdes. El sabor està ben equilibrat entre picant i dolç, mentre que l’amarg és lleuger i l’astrigència molt baixa. Els que van passar per les sales de l’Ajuntament de Morella van poder probar les diferents varietats i conéixer millor els arbres monumentals que produeixen les olives que el fan possible, a més del territori on es concentren aquestos mil·lenàris essers vius.

. Enllaç: Mancomunitat de la Taula del Sénia

Més informació: | |