L’aigua de La Portellada és declarada no potable a l’haver-se detectat uns nivells de concretació de nitrats molt elevats

comarquesnord.cat . La Portellada . dimarts, 24 de gener de 2012 .
Etiquetes: ,

L’aqüífer del Salt de La Portellada, que abasteix lo municipi del Matarranya, ha arribat este mes de gener a uns nivells de contaminació per nitrats disparats, i l’aigua ha estat declarada no apta per al consum humà. Segons informe avui ‘Diario de Teruel’, no es recomane beure ni cuinar amb esta aigua, i el seu ús quede restringit a tasques de neteja i higiene personal. Lo rotatiu provincial afegeix també que l’última anàlisi realitzada en la captació municipal va oferir uns resultats alarmants.

Segons esta publicació, la concentració de nitrats en l’aigua de la captació que abasteix La Portellada se situave en l’entorn dels 80 mil·ligrams per litre (mg/l), quan los nivells màxims admesos tant per la Directiva Comunitària 91/676/CEE que regule la contaminació de les aigües per nitrats i, a Espanya, lo Reial Decret 140/2003, estableixen los 50 mg/l com a límit màxim per considerar una aigua apta per al consum humà.

Amb una contaminació d’estes característiques és “impossible millorar la qualitat de l’aigua, encara que la planta potabilitzadora treballe les 24 hores del dia”, va destacar al ‘Diario de Teruel’ l’alcalde de La Portellada, Cosme Bosque. L’edil va posar èmfasi que “mai havíem detectat un nivell tan elevat de concentració de nitrats al poble, ni tan sols després de la riuada de l’any 2000, quan va arrossegar milers de metres cúbics de purí i es va contaminar l’aqüífer local”. Segons lo regidor, “amb los nostres mitjans i amb la planta a ple rendiment no es pot baixar per sota de 50mg/l, només podem buscar altres captacions”, va afegir.

Més informació: |