Morella premia el paper de la UJI, l’Associació Cultural el Maestrat i el Festival de Música

comarquesnord.cat . Morella . dissabte, 7 de gener de 2012 .
Etiquetes: ,

L’Ajuntament de Morella ha reconegut el treball que han realitzat distintes entitats i persones per la localitat. Avui, s’ha celebrat el dia de Sant Julià, patró de la ciutat i s’ha fet entrega de les creus de Santa Llúcia, que és la màxima distinció que concedix el consistori. La Universitat Jaume I, l’Associació Cultural el Maestrat de Terrassa i el Festival Internacional de Música de Morella han sigut els condecorats. L’alcalde de Morella, Ximo Puig, ha tancat l’acte cívic fent referència als principals valors dels premiats i els ha posat com a exemple de la societat del futur: “cultura, solidaritat i compromís cívic, eixos són els colors de la senyera de Morella del segle XXI”. A l’acte d’avui han assistit personalitats com els vicerectors de la Universitat Jaume I, Wenceslao Rambla I Juan Luís Gómez.

L’acte ha començat amb una explicació sobre l’entrada de Jaume I a la ciutat, de la que es complix el 780º aniversari. El director de museus de Morella, Carlos Sangüesa, ha realitzat una explicació sobre eixe moment històric que suposa la data de naixement de la Morella que avui es coneix. L’alcalde, Ximo Puig, afirmava que “la ciutat són les arrels que van creixent amb l’aportació de les successives generacions de morellans que humilment han fet patent des de la persistència i la seua voluntat de ser”. A més, afegia que “la Morella d’avui, la Morella de la ciutadania, de la solidaritat, del compromís cívic és el resultat de l’assumpció històrica i l’ambició de futur”.

El primer edil morellà també recordava que “en un any tan difícil hem viscut moments tan lluminosos com l’Anunci, la música de Com Sóna l’ESO o el premi Patrimoni 2011”. Així, destacava que “la història no està escrita, l’hem d’escriure i això depén de nosaltres”. En este sentit, apuntava que “este és el camí. Ara ho serà el Sexenni que va nàixer fa més de tres segles en els temps de crisi profunda. Ara són altres malalties les que hem de combatre, però amb il·lusió, coratge i passió, farem un gran Sexenni i eixirem endavant”.

. Creus de Santa Llúcia

Tot seguit, s’ha fet entrega de les creus de Santa Llúcia 2012. Ximo Puig destacava que “la Universitat Jaume I és el fruit i l’herència més determinant del segle XX a les comarques de Castelló. Ha sigut el motor de la modernització”. Morella li ha condecorat per la seua “vinculació amb Morella des del seu inici i la seua aposta decisiva en la dinamització educativa i cultural de Morella”. La seu dels Ports, la universitat de majors, exposicions, cine, teatre, cursos d’estiu o el suport a congressos són algunes de les accions que s’han dut a terme en la localitat, gràcies a la UJI. A més, el primer edil morellà també destacava que “ha culminat el seu suport amb la candidatura perquè Morella obtinguera el premi Patrimoni 2011 de mans de les ciutats que són Patrimoni de la Humanitat”.

Una altra de les organitzacions que ha rebut este premi és l’Associació Cultural el Maestrat de Terrassa. Esta entitat ha complit 95 anys i continua amb les seues accions tradicionals, culturals o festives. Va nàixer a causa de la crisi tèxtil de principis del segle XX. Llavors, molts veïns de Morella es van veure obligats a emigrar cap a zones industrials amb importància per al tèxtil. Un dels destins més importants va ser el Vallés. En 1916, es va fundar la Germandat o Montepío dels Fills del Maestrat que s’incloïa dins de la colònia morellano-catalana. Compten amb 200 socis i continuen adorant a la Mare de Déu de Vallivana i participen en el Sexenni. Puig afirma que “es reconeix la vostra lleialtat a la identitat però sobretot l’homenatge al sentit de la solidaritat”.

Finalment, també s’ha entregat la creu de Santa Llúcia al Festival Internacional de Música, en un any en què celebrarà la seua XXX edició. Este esdeveniment va nàixer l’any 1982 amb l’objectiu de cridar l’atenció sobre l’orgue de la Basílica Arxiprestal Santa Maria la Major. Ximo Puig afirma que “gràcies al Festival i al seu director, Ricardo Miravet, s’ha aconseguit restaurar un dels grans tresors de la nostra ciutat, l’orgue”. Una joia de quasi 4000 tubs i tres segles d’existència, que van patir el pas del temps i les distintes guerres.

Ximo Puig concloïa agraint a “tots el vostre compromís amb esta xicoteta ciutat que mai deixarà d’aprendre del seu passat i de mirar al futur amb esperança”.

. Vídeo . Morella atorga les Creus de Santa Llúcia el dia del patró

Més informació: |