Les Jornades d’Estudi de Queretes es converteixen en un èxit de participació


Etiquetes:



comarquesnord.cat, Queretes
» dilluns, 14 de desembre de 2011

Del 3 al 11 de desembre Queretes va acollir la celebració de les Jornades d’Estudi que en aquesta edició inaugural van estar dedicades a analitzar el desenvolupament de la Guerra Civil al municipi matarranyenc. El públic va participar massivament en totes les activitats programades i es va mostrar molt interessat en el tema. Per això, des de l’organització van destacar, tal com va dir Juan Luis Camps, membre de l’organització, que “estem molt contents perquè tot ha anat molt bé. Ha participat molta gent en tots els actes, en les xerrades hi va haver moments en què ens va faltar espai a la sala d’actes. A més el comportament de tots ha estat extraordinari …”.

El principal objectiu de les jornades era aconseguir que la gent conegués bé els diferents fets i períodes que van tenir lloc durant la guerra al municipi. “Es parla molt de la col·lectivitat, i aquesta és una part molt petita de la guerra. En canvi de la Batalla de l’Ebre, que ens va afectar moltíssim, gairebé no es tracte. Hem intentat plantejar una cronologia i uns conceptes clau perquè la gent conec una mica millor aquesta època de la nostra història”, va aclarir Camps. Si bé, aquestes jornades també pretenien aconseguir “parlar amb tranquil·litat i donar un missatge de pau i concòrdia” i que els veïns aportessin més informació per ampliar els coneixements sobre els fets històrics. En aquest sentit, Camps ha destacat que “cada dia ens han donat fotos, i molts altres materials. I el positiu és que ens els faciliten per ambdues parts, m’han donat sentències de judicis fets després de la guerra però també fotos de falangistes, d’insígnies … i fins i tot ens han facilitat algunes peces per a l’exposició”.

En referècia a la possibilitat que tota la informació recopilada es converteixi en un llibre, Camps ha afirmat que “el llibre sobre Queretes està fet només cal publicar-lo. Si bé, jo estic proposant fer un text històric sobre tota la comarca ja que tenim molta informació que afecta tots els municipis. Un llibre purament d’història es podria realitzar perfectament i penso que seria molt interessant “.

Finalment, cal destacar que, després de l’èxit d’aquestes primeres Jornades d’Estudi, l’organització ja s’està plantejant una segona edició amb un tema històric completament diferent.

» Fotogaleria: La Guerra Civil a Queretes

Més informació: