José Eixarch Frasno, un dels historiadors contemporanis més importants dels Ports, ha mort aquest dilluns

2 comentaris
Etiquetes:



comarquesnord.cat, Forcall
» dimarts, 29 de novembre de 2011

Forcall ha acomiadat a un dels seus veïns més il·lustres i que major aportació ha realitzat en publicacions històriques sobre la localitat i la comarca. José Eixarch Frasno va faltar aquest dilluns i va ser enterrat dimarts a Tortosa. Eixarch, nascut l’any 1916, ha sigut un dels historiadors contemporanis més importants dels Ports presentant estudis sobre història, toponímia, arqueologia, antropologia o arquitectura. Pràcticament va escriure de tots els pobles de la zona, principalment de Forcall, Cinctorres, Sorita i La Balma, La Todolella o La Mata. També se li considera un dels majors experts que coneixien l’època de la independència de les aldees de Morella en realitzar nombrosos escrits.

José Eixarch va ser professor durant tres dècades a Barcelona i allí va iniciar estudis sobre Viladecans, localitat de la qual és Fill Predilecte. Però com no, Forcall sempre va estar en els seus treballs. La localitat que li va veure nàixer i créixer li va nomenar Fill Adoptiu i fa sis anys es va presentar una recopilació dels principals textos que va dedicar al seu poble del que va ser el principal estudiós de la Moleta, el Pont Romànic, la Santantoná, la Consolació, Sant Víctor o la Guerra del Groc. Segons l’alcalde, Santiago Pérez “és una trista notícia la pèrdua d’una persona que sempre es va implicar amb Forcall, aprofundint en les arrels del seu poble”. Segons Pérez, el desaparegut professor “va iniciar tot l’estudi de la nostra història i ens ha donat a conèixer els nostres orígens de forma altruista i amb molta passió”. El primer edil recordava que els últims anys, encara José Eixarch continuava col·laborant “seguia enviant col·laboracions des de la residència de Tortosa en la qual estava i nosaltres els passàvem tots els escrits i publicacions sobre la localitat”.

En l’homenatge que es va realitzar en el seu honor l’any 2005 van participar prestigiosos estudiosos de la història com Ferrán Arasa, Arturo Zaragozá o Henri Bouché “molts d’ells han investigat sobre nosaltres pel treball d’Eixarch” apuntava Pérez. José Eixarch va ser l’impulsor de la revista Bisgargis i de la Colònia Forcallano-catalana, així com de l’Associació de Jubilats de Forcall i va col·laborar amb AMIC (Associació d’Amics de Morella i la Comarca). Entre els seus llibres destaquen Forcall i els pobles dels Ports, Aportació a la història de Forcall, Memòries d’un voluntari carlista forcallà en la Guerra del Groc o Els Boscos de Vallivana. Eixarch deixa un gran llegat i a moltes persones que s’han animat a escriure sobre Forcall gràcies als seus treballs.

» Àudio: Recordem a José Eixarch Frasno a “Avui per avui” de Els Ports Ràdio

Més informació:

/span> comentaris

  1. No l’han enterrat a Forcall, sino a Tortosa, on estava vivint els darrers anys; i, per cert, si ha mort als 96 anys no podía naixer l’any 1916 sino el 1915

  2. Gràcies per la puntualització. S’ha degut a un malentés entre el nostre redactor i la font que va consultar. Ja està modificat al text.