El foc cobreix el cel de La Portellada



comarquesnord.cat, La Portellada
» dilluns, 17 de gener de 2011

Foc, actuacions, pa beneït i pluja de coets. Lo cap de setmana del 15 i el 16 de gener, La Portellada va celebrar Sant Antoni, una de les festivitats d’hivern més importants per als veïns del Matarranya. A La Portellada, van ser els ‘Diables de San Antón’ los encarregats d’encendre la foguera, qui va posar també el medalló de color i de so a la festa amb un “correfoc” per la plaça major. La festa en honor al Patró dels animals també va acollir una missa, pa beneït i la projecció d’una de les representacions sobre “La Vida de San Antonio Abad” que els veïns han fet en edicions anteriors.

Marisol Borrás, concejal de Festes de La Portellada, va destacar que “Sant Antoni és una festa molt esperada i on los fills del poble, si poden, no se la perden mai. És un dia de convivència i sensació de fer-ho tot entre tots i per a tots”. Enguany, la festa de Sant Antoni de La Portellada va començar a les vuit del matí del dissabte 15 de gener. Los voluntaris per a recollir rama per a la foguera se van concentrar a la plaça del poble. D’allí van anar al monte, on se van passar tot lo matí tallant llenya, per a després tornar al poble, muntar la foguera i fer una menjada de germanor.

Per la nit, va arribar el torn dels “Diables de San Antón”, que van oferir una petita exhibició per als veïns de La Portellada i van encendre la foguera amb una traca. Los “diables” van eixir a la plaça passades les vuit de la nit, i amb los seus tridents carregats de carretilles i coets van fer que els xiquets ballaren sota les espurnes i l’olor a pólvora cremada. Després de la mostra pirotècnica, va haver sopar de germanor amb embotits i carn de gorrino per a agafar energies, ja que la nit es va tancar amb una orquestra al Centre Cultural.

Lo diumenge 16 de gener va ser un dia marcat pels actes litúrgics, lo pa beneït i la benedicció dels animals. Després d’una casqueta i un moscatell, productes també típics d’estes dates, los veïns de La Portellada van marxar a dinar. I és que havien de descansar perquè al programa de la festivitat de Sant Antoni encara quedave la projecció de “La Vida de San Antonio Abad”, una obra teatral que preparen los veïns del poble i que representen en anys no fixats. Este 2011, no es va celebrar.

Borrás va reconèixer que “és una representació molt laboriosa i que supose la dedicació de tot un any”, per la qual cosa és impossible fer-la tots los anys. “Los actors són del poble, però també lo director, los organitzadors i els muntadors”, va concretar la concejal de Festes de La Portellada, i que representar-la tots los anys desvirtuarie la funció. “La Vida de San Antonio Abad” és una obra teatral que se celebre des de fa dècades i que té una gran acollida, tant pels veïns com fills del poble de La Portellada, com per a la resta de municipis del Matarranya.

Més informació: |