La tardana campanya de bolets podria allargar-se fins a principis de novembre



comaquesnord.cat, Morella
dilluns, 18 d’octubre de 2010

Els aficionats a la recollida de bolets es fregaven les mans a la fi d’agost, quan es preveia una molt bona campanya, però un mes de setembre sense pluges ha derivat en el que fins al moment és una campanya fluixa. Pareix ser que aquesta setmana canviarà la tendència. La comarca dels Ports encara no ha viscut el ‘boom’ anual de ‘caçadors de bolets’ i podria arribar els pròxims dies. Les pluges de la setmana passada poden facilitar una “explosió” en el món micològic, acompanyat per que s’espera un “temps bo per als pròxims dies”, tal com apuntava el meteoròleg i gran aficionat al món de la micologia, el professor José Agustín Amela.

“Fa unes setmanes pintava molt mal, però hem tingut sort i la inestabilitat i les precipitacions del passat pont afavoreixen l’activitat micològica” assenyalava Amela, destacant que “des del dilluns al dimecres pot haver-hi una explosió, uns dies molt bons amb una gran varietat de fongs en els nostres boscos que compten amb una gran riquesa florística”.
 El professor morellà indica que “ara comença la vertadera campanya” que s’estendrà “a tota la província, esperant una onada de cercadors de bolets”. Fins al moment, la falta de precipitacions en comarques com Els Ports o el Maestrat havia limitat l’eclosió de fongs a zones molt determinades i amb una mínima producció. Només els més afortunats han degustat els primers rovellons de la temporada.

El gel i el vent, els enemics
La tardana campanya podria allargar-se fins a finals de mes i principis de novembre. L’ideal per a poder gaudir encara dels rovellons, segons els experts, seria que la temperatura es mantinguera entre els 10° i 15°. “Les gelades i els vents polars són els pitjors enemics dels fongs”, destaca el professor, assenyalant que “de moment no s’esperen”.

Aquest període d’alta activitat en el món dels bolets coincideix amb la celebració a Morella de les XVIII Jornades Europees de Micologia Mediterrània que s’allargaran fins al dissabte.
 La Societat Micològica Valenciana, entitat que agrupa les províncies de Castelló, València i Alacant i que en l’àmbit fúngic és entitat de referència internacional, és l’organitzadora de l’esdeveniment.

Més informació: | |