El president del CHE visita les obres de restitució territorial per la derivació de cabals del riu Matarranya


Etiquetes:


__________________________
comarquesnord.cat, Matarranya
dimecres, 26 de maig de 2010

El president de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, Rafael Romeo, ha visitat aquest matí les obres que s’estan desenvolupat en els termes municipals de Nonaspe, Maella, Fabara i Massalió per a la restitució territorial per la derivació de cabals del ric Matarraña i la construcció de les basses de Valcomuna i La Trapa. Romeo ha estat acompanyat pel director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura i Alimentació, Miguel Valls i el president del Sindicat Central de Regs del Matarraña, Josep María Puyol i ha comprovat el desenvolupament general d’aquestes actuacions que suposen una inversió del Govern d’Espanya de 1.700.000 euros i que estan ja concloses en molts casos.

A més, durant la visita ha informat de la situació dels projectes constructius de les noves basses de regulació de Val de Beltrán (Massalió) i Val de Figuera (Torre del Compte), que es troben en tramitació perquè el Ministeri de Medi ambient i Mitjà Rural i Marí autoritze la seua eixida a Informació Pública.

Els treballs de restitució que s’estan executant es van iniciar al novembre de 2009 i està prevista la seua finalització per a principis del pròxim any. El seu objectiu és disminuir l’impacte paisatgístic i ambiental de les obres que es van realitzar per a la derivació de cabals cap a les basses de Valcomuna i La Trapa, condicionar els camins i les noves conduccions per a regadius, així com realitzar millores en la canonada de Valcomuna i en ambdues preses. D’aquestes actuacions estan pràcticament concloses les reposicions de sèquies, a més, entre els treballs ambientals també estan a punt de finalitzar la reposicions d’abocadors i l’acondicionament de talusos. En breu s’iniciarà l’acondicionament de camins i la instal·lació de tanques i baranes per a la protecció de les trinxeres que es van realitzar per a la instal·lació de canonades. A la tardor es realitzaran les plantacions previstes per a reduir l’impacte ambiental de les obres de les basses.

Actuacions definides
El projecte inclou l’acondicionament de camins de servei per a formació de noves rasants i plataformes de camins i l’aplicació de fermes de zahorra o formigó. També es planteja la col·locació de closos de trinxeres, bancades a mig fer vessants i malles de protecció en talusos. A més, les actuacions ambientals engloben neteges i acondicionaments de talusos, caps de talusos i plataformes formades per materials sobrants de les excavacions, a més de la plantació d’espècies arbòries i arbustivas. Quant a la millora d’infraestructures hidràuliques s’arreplega la construcció d’una escullera en l’Aqüeducte 1 de la traça de la canonada de Valcomuna, així com la reposició d’un tram d’aquesta canonada. En la bassa de La Trapa s’efectuarà una sèrie d’actuacions per a la rematada i millora del cos de la presa i en Valcomuna, una millora d’accessos i del drenatge superficial.

Totes aquestes actuacions tenen com objectiu restituir el territori davant possibles repercussions i afeccions causades per la regulació del Matarraña. Aquestes obres de regulació (les basses de Valcomuna i La Trapa) s’inclouen en el Pacte de l’Aigua d’Aragó i ja estan executades.

Més informació: