El preu del porc cau un 10% en l’últim mes en una tendència preocupant


Etiquetes:

________________________
comarquesnord.cat, Castelló
dimecres, 31 de març de 2010

La Unió assenyala que les cotitzacions del porcí han descendit per als ramaders un 10 per cent en el transcurs de l’últim mes fins a situar-se en unes xifres molt preocupants per al futur de moltes explotacions de la Comunitat Valenciana. D’una quantitat de 1,15 euros/kg animal viu es passa en aquests moments a 1,04 euros/kg animal viu en el transcurs de l’última setmana.

Els preus del porc en la resta de països europeus contrasten amb els de l’Estat espanyol doncs hi ha diferències substancials: (Portugal + 52%, Alemanya + 27%, Països Baixos + 21%, Dinamarca + 11%, França + 5% i Itàlia + 1%). En aquests moments i a causa de la crisi, s’estima que un 20 per cent de les granges de la Comunitat Valenciana es mantenen inactives perquè les empreses integradores no entren animals perquè els ramaders realitzen els serveis de criatura i engreixe.

Crisi després de crisi
El problema és que el sector porcino encadena crisi després de crisi en els últims anys. La primera es va iniciar en 2007 per l’encariment dels pinsos que va disparar els costos de producció. Una vegada estabilitzades les cotitzacions dels pinsos la crisi econòmica general ha provocat una recessió del consum a Espanya i una reculada de les exportacions.

La Unió insisteix a engegar de forma urgent una sèrie de mesures per part de l’Administració estatal i autonòmica per a salvar a un sector rellevant per a l’economia de la Comunitat Valenciana doncs és el segon, després dels cítrics, amb major importància en la Producció Final Agrària. Entre les mesures reclamades per La Unió es troba la d’estimular el consum mitjançant campanyes de promoció perquè es detecta que la crisi econòmica ha provocat una reculada en la compra per part dels consumidors espanyols a pesar que el Ministeri de Medi Rural alardea d’una situació favorable i una recuperació dels marges, així com la necessitat d’un contracte d’integració doncs la majoria de les granges funcionen sota aqueix sistema i no existeixen un contracte-tipus en el qual figuren les obligacions de l’integrat i de la integradora.

També reclama l’adopció d’un període màxim de pagament doncs la Llei de Morositat determina que el termini de pagament mancant pacte entre les parts, siga de trenta dies després de la data que el deutor haja rebut la factura o sol·licitud de pagament. Actualment, algunes integradores paguen de 90 a 120 dies, incomplint clarament la llei. Altres mesures passen per l’augment de les subvencions al cost del segur de recollida de cadàvers o per la transparència i limitació de marges comercials ja que es requereix una clara i visible identificació de l’origen fins al consumidor final, a més de la publicació d’una Llei de limitació de Marges Comercials per a garantir un increment de preus raonable entre el productor i el consumidor, evitant situacions abusives.

1.180 explotacions de porcí
En la Comunitat Valenciana existeixen un total de 1.180 explotacions de porcí amb un cens que ronda la quantitat de 1.315.000 animals, segons el Registre d’Explotacions Ramaderes de 2009. Representa el sector porcino el 67% del total de la cabanya ramadera de la Comunitat Valenciana. La província de Castelló concentra el 58% de les explotacions, la de València el 36% i la d’Alacant el 6%.

Més informació: