La Generalitat manté la “Emergència situació 0” per nevades


______________________
comarquesnord.cat, València
dimarts, 16 de febrer de 2010

La Generalitat, a través de la conselleria de Governació, manté aquest dimarts la “Emergència situació 0” per nevades decretada dilluns en les comarques castellonenques dels Ports, Alt Maestrat, L’Alcalatén, Alt Millars i Alt Palància, ja que s’han mobilitzat diversos recursos per a la neteja de carreteres. Des de primera hora del matí de dimarts estan treballant les màquines llevaneus per a restablir la normalitat en un total de 11 carreteres de la Comunitat en les quals era necessari l’ús de cadenes per la neu com és el cas de la CV-170 a Vistabella del Maestrat.

L’últim butlletí de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) preveu per a les primeres hores del dia possibilitat de neu per sobre dels 1.000 metres a Castelló i València. Temperatures en ascens lleuger a moderat, i vents de component aquest fluixos amb intervals de moderat en el litoral. Així mateix, el Centre de Coordinació d’Emergències, dependent de la conselleria de Governació, manté la Preemergència per nevades en la resta de l’interior de la Comunitat Valenciana i en el litoral nord d’Alacant.

El Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat està en contacte amb tots els municipis que poden veure’s afectats per les nevades per a avaluar la seua situació i procedir a adoptar les mesures oportunes. Bombers Voluntaris i dels Consorcis Provincials, Brigades Rurals d’Emergència de la Generalitat, Sanitat, Forces i Cossos de Seguretat, entre altres operatius d’urgència i emergència, estan en alerta per a resoldre els problemes ocasionats per la neu. A més, el CCE està en permanent comunicació amb la AEMET amb la finalitat d’informar als ajuntaments i organismes d’emergència de l’evolució meteorològica. La conselleria de Governació disposa del ‘Procediment d’actuació enfront del risc de nevades’ que té com objecte garantir l’actuació ràpida, eficaç i coordinada dels recursos públics i privats precisos a la Comunitat Valenciana.

Consells a la població
Des dels serveis d’emergència de la Generalitat s’aconsella als ciutadans circular amb precaució i recorden que s’ha de cridar al telèfon 112 en cas d’incidències. En carretera, evite viatjar per les zones afectades si no és imprescindible; o circule amb preferència per rutes principals, moderant la velocitat. Si ha de transitar per ports de muntanya, assegure’s abans de l’estat de circulació. Si va a emprendre un viatge per aquestes zones duga en el seu cotxe una rasqueta, cadenes, llanterna i roba d’abric. També algun aliment ric en calories (xocolata, fruits secs, etc.). Òmpliga el dipòsit de combustible del seu vehicle. Recorde que, en les primeres hores del matí amb baixes temperatures, poden formar-se capes de gel i mantenir-se durant hores en zones d’ombra. Retarde l’eixida unes hores i extreme la precaució donat el perillosa que és la conducció en aqueixa circumstància. Sàpiga que quan es produeix un episodi de nevades, els organismes titulars de les carreteres a la Comunitat Valenciana desplacen màquines llevaneus per a buidar les vies. Informe’s en l’ajuntament, pot ser que en poques hores una carretera amb neu quede buidada i siga preferible demorar el desplaçament.

Si viu o visita zones amb el risc de nevades, tinga sempre un mínim d’aliments de llarga durada en el rebost. De la mateixa manera tinga preparat la farmaciola farmacèutica i tinga a mà veles, llanternes i piles carregades.  Ventile la casa en les hores més assolellades. L’ús de calefacció i ximenera redueix l’oxigen ambiental. Desconnecte els aparells elèctrics que no siguen necessaris. Quan isca a l’exterior duga diverses peces lleugeres i càlides superposades, abans que una sola peça de teixit gruixut. Protegisca’s mans i cap. Use calçat impermeable. Si algun membre de la seua família segueix un tractament sanitari fora de la seua localitat informe al Centre de Salut o a l’Ajuntament per a preveure un possible trasllat durant una nevada. Després d’una nevada és molt grat desplaçar-se a gaudir d’un dia en la neu, però isca preparat, procure tornar amb llum solar i comunique a familiars la seua eixida i arribada. Si és practicant d’esports en muntanya, valore retardar o suspendre l’eixida. En tot cas prepare-la amb responsabilitat: informe’s de la situació meteorològica cada dia; comunique el seu viatge, ruta i durada; vaja preparat amb roba i aliments. Recorde que és freqüent que la telefonia mòbil manque de cobertura en zones muntanyenques i sintonitze les emissores de ràdio locals i/o emissores de televisió per a estar informat sobre la predicció meteorològica, estat de les carreteres i, si escau, consells d’actuació.

Més informació: | | | | |