Elena Moya publica “The olive groves of Belchite”

Conxa Rodríguez . Londres . diumenge, 15 de novembre de 2009 .
Etiquetes: , , ,

Quan Elena Moya Pereira (Tarragona, 1970) era menuda comptava els dies que faltaven per anar a Morella de vacances d’estiu, Pasqua, Nadal o qualsevol pont o festa. Al poble de son pare tenia una colla de familiars i amigues amb qui jugava pel carrer, anava d’excursió a la font de l’Esperança, feia carrossa per l’Anunci o feia sopars i berenars de festes. Tot això la va arrelar a la ciutat, i ara, que ja toca la quarantena d’anys, ho porta de bagatge personal.

De Tarragona, on va nàixer, va anar a estudiar Periodisme a Navarra, va fer un magazine a Els Ports Ràdio quan estiuejava a Morella i després va marxar a continuar els estudis als Estats Units, allà va treballar també en ràdio i premsa. Fa onze anys que Elena està instal.lada a Londres, treballa de periodista financera al diari The Guardian després d’haver fet diferentes tasques professionals a Blommberg i a l’agència Reuters.

La novel.la en anglès The olive groves of Belchite (Les oliveres de Belchite) és el resultat de quatre anys de faena i indagacions en la història col.lectiva i en les experiències personals. L’impacte de la Guerra Civil del 36 en tres generacions de dones fa de fil conductor en la vida dels protagonistas. L’ombra, o les consequències, del conflicte es projecte fins a les persones que no el van viure directament, però que també el pateixen de forma indirecta. Un ventall de personatges que van des de membres de l’Opus Dei fins a dones gays protagonitzen l’entremat de vincles personals, socials, econòmics i històrics. Elena els relaciona com les teixidores dels telers tradicionals; de dalt a baix (en generacions) i de dreta a esquerra.

La periodista va tenir uns presentadors de luxe per la seva novel.la. L’hispanista Paul Preston i l’expolític conservador Michael Portillo van parlar de les seves experiències personals respecte a la Guerra Civil espanyola. El primer ha dedicat bona part de la seva vida professional a l’estudi de la història d’Espanya; el segon és fill d’un exiliat republicà i nebot de cinc homes que van lluitar en l’exèrcit del general Francisco Franco, alçat contra el govern establert de la II República.

L’autora va dir en l’acte de presentació que “la democràcia no es fa únicament en lleis i decrets, sino que ha d’arrelar en la ment de les persones, i en aquest darrer sentit la democràcia espanyola és encara jove”. Preston va afegir que “un dels enterbancs de la democràcia a Espanya és la corrupció, i el creure que els serveis públics generen beneficis privats”. Portillo, per la seva banda, és del parer que “hi ha signes de feblesa en la unitat d’Espanya i això és greu”.

A la presentació van acudir un grup de familiars, amics i morellans per acompanyar a Elena en el llançament de la seva primera novel.la.

Més informació: | | |